SGK mağduru hemodiyaliz hastalarına ücretsiz sağlık hizmeti

Şifa Hastanesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tek taraflı sözleşmeyi feshi ile mağdur olan hemodiyaliz hastalarına ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor.

Erzurum Şifa Hastanesi'nin de arasında bulunduğu 10 ildeki 21 hastanenin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik (SGK) Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla sözleşmesi yenilenmedi. SGK sözleşme yapmadığı için hastalar ve yakınları mağdur olmaya başladı. Erzurum Şifa Hastanesi Hemodiyaliz Servisi'nde tedavi gören 40 hastaya, hastane yönetimi ücretsiz sağlık hizmeti sunmaya başladı. Hasta ve yakınları, SGK'nın hukuksuz keyfi kararına tepki gösterdi.

SGK, 24 Aralık'ta bir duyuru yayınlayarak kurumla hizmet protokolü bulunan vakıf üniversitelerinin sözleşmeyi yenilemelerini istedi. Belli vakıf üniversitelerinin bir hafta içerisinde gerekli evrakları tamamlamasına rağmen sözleşmesi tek taraflı iptal edildi. Bakan Soylu'nun talimatıyla aralarında Erzurum Şifa Hastanesi'nin bulunduğu 21 hastanenin sözleşmesi yenilenmedi.

Erzurum Şifa Hastanesi Hemodiyaliz Servisi'nde tedavi gören hastalar, sözleşmenin fesh edilmesi ile mağdur olduklarını belirterek, hükümete ve SGK'ya tepki gösterdi. Hastalar SGK'nın aldığı kararı hukuksuzluk olarak nitelendirdi. İnsan sağlığı üzerinden siyaset yapılmasına karşı olan hastalar, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu göreve davet etti.

HASTANE MAĞDUR HASTALARA ÜCRETSİZ TEDAVİ EDİYOR

Şifa Hastanesi Hemodiyaliz Servisi doktorlarından Mehmet Aydemir, 1 Ocak itibariyle hastanelerindeki diyaliz ünitesine bağlanan hastalardan ücret almadıklarını söyledi. Aydemir, hastanenin ekonomik yapısının pahalı olan diyaliz tedaviisini uzun devam ettiremeyeceğine de dikkat çekti. SGK'nın sözleşme yenilememesine rağmen insani ve vicdani olarak hastalara ücretsiz tedavi sunduklarına değinen Aydemir, şunları kaydetti: "SGK'nın aldığı karar bizi doğrudan diğer hastalardan daha fazla etkiliyor. Çünkü biz hastalarımızdan herhangi bir ücret almadan devletin katkıları ile diyalize alıyoruz. Bundan sonra hastalarımızın tedavisini sağlamak bundan sonra çok zor olacak. Bu hastaların tedavi maliyeti çok yüksek olduğu için belli bir süre sonra karşılanamayacak. 3-4 seanstır hastaları biz ücretsiz alıyoruz ama bu böyle devam etmeyecek. Bizim hastalarımız diğer hastalara benzemiyor. Keyfi değil çünkü mutlaka gelmesi gerekiyor. Erzurum'daki diğer diyaliz merkezlerinin kapasitesi yetersiz. Bölge eğitim ve üniversite hastanesi de alamıyor. Öyle hastalarımız var ki bir seans gelmese onlar için ölüm demektir bu. Bir hastanın maliyete 400 TL'ye çıkıyor. Kullandığımız malzeme 100- 120 diğer hastane giderleri kattığınızda ile 300 TL üzerine çıkıyor. Hastanın bu ücreti karşılaması mümkün değil. Hastalarımızın çoğu asgari ücreti, emekli, Bağkur'lu karşılaması mümkün değil. Bizim de bunlardan ücret talep etmemiz çok vicdani bir şey değil."

DOÇ. DR. ÇELİK: HASTALARI CEZALANDIRMAYIN

Söz konusu karara mağdur olan hastalar tepki gösterdi. Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Çelik, SGK'nın aldığı kararı haksız ve hukuksuz bulduğunu söyledi. 40 gündür hemodiyaliz servisinde tedavi görmeye başladığını dile getiren Çelik, temiz ve kaliteli olduğu için üniversite diyaliz merkezi yerine Şifa'yı tercih ettiğini anlattı. Çelik, insan sağlığı üzerinden siyaset yapılmasına karşı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "SGK'nın aldığı bu kararı haksız ve yersiz buluyoruz. Çünkü hiçbir gerekçe göstermeden insanların sağlığını tehdit ediyorlar. Biz SGK'yla görüştüğümüzde 'sizin tedavileriniz davam edecek ama sizden sonra gelenleri kapsamayacak' diyorlar. Peki bu insanlar bu kadar güzel hizmet ederken bu çarkı nasıl çevirecekler. Mağdur ediyorlar. Bakın biz genç insanlarız, bir kaç tane genç var, bunlar geneli 80- 90 yaşında ve biçare insanlar bunları eksi 30 derecede kapı önüne koymak... Erzurum'da diyaliz merkezleri çok sınırlı.

'ÜNİVERSİTE PERSONELİYİM AMA ŞİFA'YI TERCİH EDİYORUM'

Ben üniversite personeli olmama rağmen üniversitede diyaliz merkeziyle burası arasındaki fark çok çok yüksek. Temizlik, ilgi açısında. Burada çalışan insanlar ellerinden gelenin çok çok fazlasını yapıyorlar. İnsan sağlığı üzerinden siyaset yapılmaz. Biz hiçbir zaman onaylamıyoruz. Siz birini cezalandıracaksanız eğer hukuki boyutta yaparsınız, bir gerekçe gösterirsiniz ama sağlıkta bu iş olmaz. Ben kınıyorum, tepkimi dile getiriyorum. Lütfen Sayın Sağlık Bakanı siz bir hekimsiniz, hekim olarak bu işe el atmanız gerekiyor. Bizi anlamanız gerekiyor. Ben 40 gündür bu böbrek hastalığı ile mücadele ediyorum. Karar siyasi midir bilmiyorum ama çok saçma. Siz siyasi olarak görüp cezalandıracaksanız bunun bir boyutu vardır. Hukuksal boyutu vardır. Türkiye hukuk devletidir. Hukuk boyutunda bunu çözersiniz. Ama saçma sapan yaptırımlarla lütfen hastaları cezalandırmayın."

DEMİR: YAZIKLAR OLSUN KARARI ALANA, UYGULAYANA, UYGULATANA

Bağkur emeklisi Metin Demir, 3 aydın hemodiyaliz servisinde tedavi görüyor. Kendisi gibi 42 böbrek hastasının SGK'nın hukuksuz, keyfi kararından dolayı mağdur olduğuna dikkat çekti. Demir, söz konusu kararı alanları kınadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "3 aydır tedavi görüyorum. Sözleşmenin yenilenmemesi kararının siyasi olduğunu düşünüyorum. Burada 42 tane hasta var. Hepsi şu an çok mağdur durumdalar. Şifa Hastanesi 2 seanstır kendi bütçesinden hastaların tedavi giderlerini karşılıyor. Sigortayı aradığımızda 'başınızın çaresine bakın' diyorlar. Çok yanlış bir karar kınıyorum. Yazıklar olsun bu kararı alana, uygulayana, uygulatana. Yazık günah." CİHAN
04 Ocak 2016 14:57
DİĞER HABERLER