Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ''Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB), karekodlu ilaçların eczaneler tarafından depolara iade edilmesine dönük yaptığı açıklamalarla İlaç Takip Sistemi (İTS) uygulamasını engellemeye çalıştığını'' savundu.
SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, TEB'in bugün çeşitli basın-yayın organlarında yer alan, ''SGK sistemlerinde ortaya çıkan arıza nedeniyle sisteme giriş yapılamadığı, hastaların ilacını alamadığı ve sistemin kullanılamaz halde olduğu'' iddiaları hatırlatıldı.
Açıklamada, uzun zamandır üzerinde çalışılan İTS çalışmalarının tamamlanarak, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren tüm ilaçların karekodlu olarak üretilmesi/ithal edilmesi, İTS'ye kaydedilmesi ve bu sistem üzerinden satılmasının zorunlu hale getirildiği belirtildi.
SGK'nın ilaç ödemelerinin kontrolü, takibi ve muhtemel suistimallerin önlenebilmesi amacıyla toplum yararına olan karekodlu ilaçların kullanımını önemsediği ve yaygınlaştırılmasını teşvik ettiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
''Ancak, Türk Eczacıları Birliği bugüne kadar İlaç Takip Sistemi'ni desteklediğini belirtmekle birlikte, mevcut mevzuat hükümlerini yok sayarak, bizzat kendi internet sitelerinde karekodlu ilaçların eczaneler tarafından depolara iadesine dönük yaptığı açıklamalarla uygulamayı engellemeye çalışmıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, uygulamanın yaygınlaştırılması amacıyla 1 Mart 2010 tarihinden itibaren İlaç Takip Sistemi ile entegre çalışacak olan MEDULA Eczane Sistemi yenilenerek devreye alınmış, eczacılarımızın tek arayüz ve işlemle kurumumuz Provizyon Sistemi ve İlaç Takip Sistemi kontrolü yapmaları sağlanmıştır.
Aynı zamanda, tüm ilaç üreticileri/ithalatçıları, depocular ve tüm eczanelerimiz tarafından da desteklenen bu uygulamaya paralel olarak; tedavi sürecinin takibi ve olası suistimallerin engellenmesi amacıyla şimdilik ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarıyla sınırlı kalacak şekilde reçete yazan hekimlerin sistemde kayıtlı olması mecburiyeti getirilmiştir.''