Uzm. Dr. Mustafa Ceyhan, dünyada her 8 saniyede bir kişinin, sigaradan hayatını kaybettiğini söyledi.
Ceyhan, 2000 ile 2025 yılları arasında 150 milyon insanın, sigaraya bağlı hastalıklardan öleceğinin tahmin edildiğini aktardı.
Uzm. Dr. Ceyhan, sigarada yaklaşık 4 binin üzerinde zehirli, kimyevi ve kanserojen madde bulunduğu söyledi. Başta akciğerolmak üzere yutak, böbrek, karaciğer, kan, gırtlak, ağız boşluğu, serviks, pankreas ve idrar kesesi kanseri görülme sıklığını arttırdığını belirterek, "Sigara sadece içenlerin sağlığını değil, yakın çevresinde yaşayan kişileri de etkilemektedir. Halk arasında beşik ölümü olarak bilinen ani bebek ölümleri, orta kulak ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları ve astım, yine erişkinlerde kalp hastalıkları ve akciğer kanseri, sigara dumanına maruz kalmayanlara göre bu kişilerde daha sık görülmektedir." dedi. Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan, günde bir paket sigara içen kişinin vücudunda, 20 yılda 7 kg. is ve katran biriktiğinin altını çizerek, "Dünyada tüm ölümlerin yüzde 30'u sigara nedeniyledir. Sigara içenlerde yaşam beklentisi, içmeyenlere oranla 18 yıl kısadır. Dünyada her 8 saniyede bir insan, sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigaraya başlama nedenleri arasında merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasına katılma gibi faktörler yer almaktadır.
Hayatında bir kere sigara içenlerin yüzde 85'inin bağımlı oldukları görülmüştür. Alışkanlıklar değiştirilmedikçe kansere bağlı ölümlerin artacağı da bilinen bir gerçektir. 2000-2025 yılları arasında 150 milyon insanın, sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde de sigara içmek, yaygın bir alışkanlık ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü, dünya ülkeleri arasında yedinci sıradadır. Türkiye'de 2020 yıllarında, kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle sigara kullanımının önlenmesi mücadelesinin önemi her geçen gün artmaktadır." ifadelerini kullandı.
Muğla il genelindeki devlet hastanelerinde kurulan sigara bırakma polikliniklerine geçen yıl bin 580 kişinin müracaat ettiği, bunlardan 116'sının sigarayı bıraktığı kaydeden Ceyhan, "Dumansız Hava Sahası" uygulaması kapsamında 36 bin 476 işyeri denetlenerek 379'una ve kapalı alanda sigara içtiği tespit edilen 150'ye yakın kişiye cezai yaptırımlar uygulandığı sözlerine ekledi.
CİHAN