Türkiye'de neredeyse her gün mülteci dramı yaşanıyor. Mültecilerin kaçak yollarla daha iyi bir yaşam için ölümü göze alıp Avrupa ülkelerine gitmelerine tanık oluyoruz. Kimileri bu hayalini gerçekleştirirken, Aylan bebek gibiler ise cansız bedenleriyle sahile vuruyor.
Mültecilerin kaçak yollarla Avrupa ülkelerine gitmelerini önlemek amacıyla, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) bağlı olarak Genel Merkezi Ankara'da bulunan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM) 50'ye yakın ofisiyle faaliyet gösteriyor. Derneğin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (BMMYK) bağlı olduğunu ifade eden Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (ASAM) Erzurum İl Temsilcisi Alper Ölmez, derneğin açılmasının nedeninin sığınmacıların kaçak yollarla değil de yasal yollarla gitmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
Aynı zamanda sosyal çalışmacı olan Alper Ölmez, tüm sığınmacılara baktıklarını ancak derneğe genel olarak Afganların geldiğini ifade etti. Ölmez, Afganların, daha çok ülkelerinde yaşanan terör olaylarından dolayı ülkelerini terk ettiklerini belirterek, "Afganların çoğu can güvenliğinden dolayı ülkelerini terk edip Erzurum ve diğer illere göç ediyorlar. Buradan da çeşitli sebeplerle yurt dışına gitmek istiyorlar. Biz de bu taleplerini Birleşmiş Milletler'e iletiyoruz." dedi.
ÇALIŞMA İZNİ SORUN
Afganların yaşadıkları soruların başında dil bilmemeleri, iş bulamamaları olduğunu aktaran İl Temsilcisi Ölmez şöyle konuştu: "Burada çalışma izni alamıyorlar, çalışma izni alamadıkları için kaçak çalışıyorlar o yüzden de asgari ücretin altında maaşla çok fazla çalıştırılıyorlar. Erzurum'da sığınmacılara genel olarak vakıflar yardımcı olmaya çalışsalar da bu insanların aylık düzenli kira ödemeleri gerekiyor. Bunun için de düzenli çalışmaları gerekiyor, bu da çok zor. Bu insanlar genel olarak inşaatlarda çalışıyor. Erzurum'da kış uzun sürdüğü için bu insanlar inşaatlarda çalışamıyor. Biz de bu insanların yurtdışına gitmek istediklerini Birleşmiş Milletler'e iletip yurtdışına kabul ettirmeye çalışıyoruz."
Alper Ölmez, rahatsız olup da Ankara'ya gidemeyecek durumda olan sığınmacıların ön kayıtlarını Birleşmiş Milletler'e kendilerinin de yaptıklarını kaydetti. Ölmez ayrıca dernek olarak psikososyal, tercümanlık, sığınmacıların hukuki hakları konusunda faaliyetlerinin de olduğunu sözlerine ekledi.
AVRUPA DAHA NEGATİF BAKIYOR
Suriye savaşından önce İran'dan Afganistan'dan gelenlerin yurt dışına gitmek için başvuru yaptığını, başvuru yapanların 8 ay, bir yıl sonra yurt dışına gittiğine değinen Ölmez, Suriye savaşı ve son terör saldırısından sonra Avrupa ülkelerinin sığınmacılara biraz daha negatif bakmaya başladığını vurguladı.
Cihan CİHAN