Sigorta priminiz başkasının hesabına aktarılmış olabilir

Sigorta priminiz başkasının hesabına aktarılmış olabilir
Anayasa Mahkemesi, vatandaşların emeklilik şifrelerinin elden ele gezdiğini tespit etti. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışan temizlikçilerin bile sigorta primlerinin yer aldığı bilgisayarlara girip çıktığı belirlendi. AYM, sigortalıların prim günlerinin başka sigortalılara aktarıldığı kararına vardı.
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) haksız maaş ödemesiyle ilgili bireysel başvuru davasında verdiği karar büyük bir skandalı ortaya çıkardı.

Yüksek Mahkeme, birçok sigortalıya sanal prim ödendiğine ilişkin delillere ulaşıldığını tespit etti. S.U. isimli vatandaşın 2013 yılında Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru karara bağlandı. 8,5 yıl boyunca devletten emekli maaşı alan S.U.'nun maaşı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından haksız ödeme gerekçesiyle kesildi. 

FAİZİYLE BİRLİKTE GERİ ÖDEYECEK

Ödenen 26 bin 999 TL maaş ve 16 bin 939 TL faiz olmak üzere toplam 43 bin 938 TL geri istendi. S.U. isimli vatandaş SGK'nın kararına karşı ilk davasını Tokat 2. İş Mahkemesi'ne açtı. Mahkeme maaşın yeniden bağlanmasını ve 43 bin 938 TL'lik borcun da silinmesine karar verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu davayı temyiz ederek Yargıtay'a taşıdı. 

ŞİFRELER TEMİZLİKÇİLERDE

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay'ın kararında 78 milyon vatandaşı ilgilendiren şok bir gerçek de ortaya çıkarıldı. Yargıtay'ın kararında “Dosyadaki kayıt ve belgelerden davalı Kurumun Tokat Sigorta İl Müdürlüğü'nde görev yapan idarecilerin baskı ve ikna edici yollarla personelin bilgisayar şifrelerini öğrendikleri müdürlükte çalışanların birbirlerinin şifrelerini öğrenip kullanabilecekleri bir ortam oluşturulduğu, hatta müdürlükte çalışan temizlik firması elemanlarının dahi personel şifrelerini bildiği ve bu şifrelerle ekran başında işlem yaptıkları…” ifadesi yer aldı. 

KALAN PRİMLERİ ÖDERSE

Yargıtay dosyadaki deliller ışığında S.U.'ya sanal sigorta primleri ödendiğine dikkat çekerek o sürelerin yeniden ödenmesine hükmetti. S.U.'nun o süreleri ödemesi halinde yeniden emekli maaşı bağlanmasını kararlaştırdı. SGK tarafından iptal edilen, Tokat İş Mahkemesi tarafından bağlanması istenen 8,5 yıllık maaşın ise yeniden S.U'ya verilmeyeceğine hükmetti. 

SANAL EMEKLiLiK

Kararda ayrıca, yetkili olmayan kişilerin davacı sigortalı S.U.'nun da aralarında bulunduğu birçok sigortalının hesaplarına girdiğinin tespit edildiğine dikkat çekildi. Skandal, Yargıtay'ın kararına şu ifadelerle geçti: “Başka sigortalıların yaptıkları prim ödemelerinin bu sigortalı yapmış gibi prim ödeme hesaplarına geçirildiği sonradan yapılmış prim ödemelerinin önceki tarihlerde yapılmış gibi prim ödeme hesaplarına girilerek birçok sigortalıya sanal hizmet süresi kazandırılarak yaşlılık ve ölüm aylığı bağlandığı, sağlık karnesi verildiği anlaşılmaktadır.”

14 AYLIK HİLELİ PRİM GİRİŞİ

21 Haziran 2016 tarihinde bireysel başvuruyu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi ise 14 aylık hileli prim girişinden davacı S.U.'nun haberdar olması gerektiğine dikkat çekti. Bu nedenle mülkiyet hakkı ihlali bulunmadığına hükmetti. 8,5 yıl boyunca ödenen maaşın faiziyle birlikte 43 bin 938 TL olarak geri ödenmesi kararı verdi. Dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi.   

KENDİNİ SAVUNDU, SGK'YI SUÇLADI

S.U., bireysel başvuru ile davayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. Yaşlılık aylığının kesilmesine sebep olan usulsüz prim ödemelerinde bir kusurunun bulunmadığını savunan S.U., tutulan eksik ya da yanlış kayıtlardan SGK'nın sorumlu olduğunu ve geriye dönük ödeme yapılmasını talep etti. 


08 Temmuz 2016 10:17
DİĞER HABERLER