Siirtte, "İnsanlık ve Dünya Barışı için

Siirtte, "İnsanlık ve Dünya Barışı için Bediüzzaman Saidi Nursinin Milliyet Anlayışı" konulu panel
SİİRT (A.A) - Siirtte, "İnsanlık ve Dünya Barışı için Beduüzzaman Saidi Nursinin Milliyet Anlayışı" paneli düzenlendi.
     Ahenk Derneği ve Risale-i Nur Enstitüsünce, Bediüzzaman Said Nursiyi Anma Haftası dolayısıyla üniversitede düzenlenen panelin açılışında konuşan Ahenk Derneği Başkanı Halil Demir, günümüzde yaşanan sorunların çözümlerinin bazı alimler tarafından 100 yıl önce tespit edildiğini söyledi.
     Onlara kulak verilmediği için bugün hala sorunlarla uğraşıldığını ifade eden Demir, "Halbuki bu sorunlar ilk baş gösterdiğinde Bediüzzaman başta olmak üzere toplumun kanaat önderlerinin bu sorunlar için önerdiği çözümler dinlenseydi, bu kadar ağır bedel ödenmeden bu sorunlar çözülebilirdi" dedi.
     Panele konuşmacı olarak katılan Ankara Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal, herkesin kardeşlik hukukuna ihtiyacı olduğunu ifade ederek, Kuran-ı Kerimde, "millet" kavramının "ümmet" anlamında kullanıldığını söyledi.
     Dolayısıyla millet kavramının ırka dayanmadığını vurgulayan Battal, şöyle dedi:
     "Birileri bizim lazım olmayan kimlikler ve fikirler ile kafamızı karıştırarak aramıza tefrika soktu. Bizi kardeşlerimizle birbirimize düşürerek büyük bedeller ödettiler. Halbuki Müslümanlar için tek hedef olmalıdır. O da, içimizdeki ve beynimizdeki sınırları, sonra da siyasi sınırları kaldırarak İslamı oluşturmalıyız. Ancak o zaman Bediüzzamanın ifade ettiği ve samimi Müslümanlar tarafından özlenen kardeşlik tesis edilebilir. Kendinden olmayanı dışlayarak kalıtımsal özellikleriyle övünme anlayışı, Hz. Ademin nesline şeytandan bulaşmış. İnsanlarda ise o kadar ileri gitmiştir ki neredeyse şeytanı bile geride bırakmıştır. Sanayi toplumuyla milliyetçilik belası çıktı. 1. ve 2. Dünya Savaşlarında milyonlarca kişi öldü. Batı dersini aldı AByi kurdu. Kömür ve çeliği bomba yapmak için değil, birleşmek için kullandı. Akıllılık yapıp mikro, makro, milli ve ulus devleti bıraktı. İslam Dünyası bunu bırakmadı maalesef. Dördüncü halifeden sonra hilafet saltanata dönüştü. Emeviler menfi milliyetçilik yaptılar. İslam dünyasına büyük zarar verdiler. Sonraki dönemlerde de zulümler yaşandı ve yatay gelişme oldu. Avrupanın gerisinde kaldık. Menfi milliyet etkisi ile ümmet birbirine düşman yapıldı."
     Panel, Sakal-ı Şerifin ziyaret edilmesiyle sona erdi.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / Sema Kaplan
     Yayıncı: Behçet Güngör
10 Nisan 2013 16:30
DİĞER HABERLER