Irak'ta son dönemde artan mezhep çatışması endişesi silah satışlarında patlamaya neden olurken, artık yalnızca askerler ya da milisler değil, şık ve bakımlı hanımlar bile silah taşıyor.
New York Times gazetesi yazarlarından Jeffrey Gentleman'ın kaleme aldığı makalede, Irak'ta artık ''bakımlı ve şık Iraklı kadınların ojeli tırnaklarıyla tabancalarına şarjör koymalarının pek de sürpriz olmadığından'' söz edildi. Makalede, Irak'ta her zaman silahın bol miktarda bulunduğu, ancak geçen şubat ayında Bağdat'ın kuzeyinde bulunan Samarra'daki Askeriye türbesine yapılan bombalı saldırıdan sonra mezhepler arası gerginliğin arttığı ve bunun silah satışlarına da yansıdığı belirtildi. Yazara göre, Samarra'daki bombalı saldırıdan sonra Bağdat'taki cinayet sıklığı üç katına çıkarak günde 33'e yükseldi.
''Son dönemde daha çok Iraklı silah alıyor, taşıyor ve saklıyor'' diyen Gentleman, bu durumun Bağdat sokaklarını daha tehlikeli hale soktuğuna işaret ediyor. New York Times yazarı makalesinde, son olaylardan sonra silah taşımaya başlayan Iraklıların görüşlerine de başvuruyor ve özellikle son dönemlerde kadınların da silah taşımaya hevesli olduğunu belirtiyor. Makalede adı geçen ve eşine silah kullanmayı öğreten bir kitap satıcısı, ''kendini kandırsa bile'' silaha sahip olmanın daha güvende hissetmesine yol açtığını söylüyor.
Televizyon muhabiri olan genç bir kadın da, ne Amerikalıların, ne de kendi hükümetinin kendisini koruyabileceğini belirtirken, ''silah taşımak kendini küçük bir oğlan çocuğu gibi hissetmesine yol açsa da, kadınların silah taşıma hakkı bulunduğunu'' savunuyor. Bazı Iraklılar ise ''ortada intihar bombacıları ve ölüm timleri dolaşırken silah taşımanın pek bir anlamı olmadığını'' düşünüyor.
Irak'ta satışı yasal olan Rus malı Kalaşnikof fiyatlarının geçen ay 112 dolardan 290 dolara fırladığı ve kurşun fiyatının 24 sentten 33 sente çıktığı belirtilen makalede, satışı yasal olmayan, ancak kolay temin edilebilen el bombalarının da 95 dolara alıcı bulduğu söyleniyor. Hızla artan fiyatlar, silah satışlarının son derece revaçta olduğunun da bir göstergesi. Makalede, Amerikan silahlı kuvvetlerinin de adeta bir cephaneliğe dönen Irak'a, Irak güvenlik kuvvetlerini desteklemek amacıyla binlerce ateşli silah ve mühimmat getirdiği de belirtiliyor, hem Amerikalı, hem de Iraklı yetkililerin bu silah bolluğundan dertli olduğu vurgulanıyor.