Silvan Barajının temeli atıldı (2)

Silvan Barajının temeli atıldı (2) -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: Bizim başlatmadığımız ama bizim tarif ettiğimiz, başkalarının sorun olarak bile görmediği, tarif edemediği, bizden öncekilerin tanımlamaktan kaçındığı
DİYARBAKIR (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bizim başlatmadığımız ama bizim tarif ettiğimiz, başkalarının sorun olarak bile görmediği, tarif edemediği, bizden öncekilerin tanımlamaktan kaçındığı Kürt meselesini biz tarif ettik. Var olduğunu, çözülmesi gerektiğini ve çözmeye de talip olduğumuzu söyledik dedi.
     Bakan Eker, Silvan ilçesinde, Silvan ve Ambar barajları ile Silvan Sulama Tünelinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bölge için çok önemli olan bir yatırımın temelini attıklarını söyledi.
     Silvan Barajı Projesinin rüyası çok eskiden beri görülen bir proje olduğunu belirten Bakan Eker, İlk milletvekili olduğumuz dönemlerdeki Diyarbakır milletvekilleriyle birlikte Silvan Barajı için çok çalıştık. O dönemdeki arkadaşlarımızın da hakkını hukukunu teslim etmek lazım. Burası bu bölge için, bölge insanına iş bulmak için çok önemli. Huzurun tesisi, işsizlikle mücadele, verim ve üretimin artırılması için çok önemli. Zirai üretimin 3-4 kat artması için çok önemli dedi.
     Bölgenin huzur ve güvenliği için iki şeye çok önem verdiklerini ifade eden Bakan Eker, şöyle dedi:
     Birisi siyasi bir meseledir. Bizim başlatmadığımız ama bizim tarif ettiğimiz, başkalarının sorun olarak bile görmediği, tarif edemediği, bizden öncekilerin tanımlamaktan kaçındığı Kürt meselesini biz tarif ettik. Var olduğunu, çözülmesi gerektiğini ve çözmeye de talip olduğumuzu söyledik. Bugün eğer insanlar devletin bakanları bu kürsüde size Kürtçe hitap edebiliyorsa, bu bizim Kürt meselesine bakış açımızı ve bu sorunu çözme konusundaki irademizi, gayretimizi, çabamızı en iyi şekilde ifade eden, gösteren konulardan bir tanesidir. Burada yanı başımızda Selahattin Eyubi Camisi var. Bu camide bir hoca efendi 1970li yıllarda cemaate iki kelime Kürtçe vaaz ettiği için buradan gönderilmiştir, sürülmüştür. Ben o tarihte burada öğrenciydim, ama bugün hamdolsun çok farklı bir konumdayız. Bugün devletin televizyonu, insanlarımızın bir kısmının konuştuğu Kürtçeyi anadili Kürtçe olan kardeşlerimizin bu ihtiyacını gidermek için 24 saat Kürtçe yayın yapıyor. Üniversitelerde artık Kürtçe eğitim yapılıyor. Bugün başka şeyler konuşuluyor. Türkiye bu Kürt sorununu, Kürt meselesini çözme konusunda AK Parti iktidarı ve hükümeti ile birlikte ve onun genel başkanı başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğanın bu konuya gösterdiği, milletine beslediği sevginin eseri olarak bugün bu sorunu çözme gayreti içerisindeyiz. Bu bölgenin temel meselelerinden bir tanesi budur. Biz bunu barış ve kardeşlik içerisinde, kavga etmeden kafa göz yarmadan kurşun sıkmadan, mayın patlatmadan çözme gayreti içerisindeyiz.
     Sivilleşme ve demokratikleşme ile Kürt sorununu çözeceklerini kaydeden Bakan Eker, Ama, bu çabaları sabote etmeye kalkanlara da fırsat vermememiz lazım. Onlar kendi politik çıkarlarını, kendi pozisyonlarını bütün Kürtlerin haklarına da, demokratikleşme çabalarına da tercih ediyorlar. Bunu da biliyoruz dedi.
     Bölgenin uzun bir zaman ihmal edildiğini, içme suyunun bile olmadığını anlatan Bakan Eker, şunları söyledi:
     İkinci mesele de şu, buna bağlı olarak bu bölge çok uzun bir zaman ihmal edildi, yatırım gelmedi, siz de biliyorsunuz, ben de biliyorum. Bu bölgenin birçok köyünde içme suyu, yol yoktu. Bırakın diğer iktisadi faaliyetleri iş bulmayı vesaire, içme suyu bile yoktu, sağlık hizmetlerinden istifade edilemiyordu. Bugün hamdolsun bunların çoğu çözülmüş, aşılmış durumda. Bugün temelini attıklarımız, dev bir projenin parçası. Dicle Nehri ile Batman Çayının arasında kalan bölgenin büyük bir kısmı Silvanın ve Bismilin arazisidir. Bu bölgede yaklaşık 2,5 milyon dönüm arazi var. Silvan Barajı ile bu arazi sulanacak. Sulu tarım yapılmıyorsa dekara 200 kilo buğday alınır ama eğer sulama gelirse 500-600 kilo olur dönüm başı. Şimdi hesaplayın buranın geliri ne kadar artacak.
     Her gün biraz daha fazla mesafe katediyoruz diyen Bakan Eker, geçen 9 yılda boş durmadıklarını söyledi.
     Dicle-Kralkızı Barajının, Mardinin Savur ilçesi eteklerine kadar olan 1 milyon 400 bin dönüm araziyi önümüzdeki yıl suyla buluşturacağını anlatan Eker, Batman sağ sahil sulamasında 18 bin 500 hektar arazinin sulanmasına da önümüzdeki yıl başlanacağını kaydetti.
     Eker, tarım destekleme ve kırsal kalkınma projeleriyle bu bölgenin ekonomik hayatını canlandırmak ve işsizliği azaltmak için çalıştıklarına değinerek Hükümet olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Diyarbakırın kayıtlı 47 bin çiftçisine 1 milyar 673 milyon lira karşılıksız destek ödedik. Diyarbakırda 7 milyon dönüm alanda toplulaştırma yaptık. Bu bölgenin çocuğuyum eskiden nasıl yaşandığını iyi biliyorum. Eskiden köylerde insanların taslarda su içerken ağızlarına kurtçuk girmesin diye tülbent kullanarak su içtiğini de biliyorum. Böyle kötü durumlar vardı. Hamdolsun bu sorunlar aşıldı diye konuştu.
     Bakan Eker, konuşmasını Kürtçe, Hayırlı olsun, kutlu olsun diye tamamladı.
    
     -Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu-
    
     Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasına Size öncelikle dünya lideri çok değerli başbakanımızın en kalbi selam ve sevgilerini getirdim diyerek başladı.
     Silvan Projesinin toplam maliyetinin 6 milyar lira olan büyük bir proje olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, Silvan Barajı, Atatürk Barajından sonra GAPtaki en büyük sulama barajı. Küçük bir gölet falan değil, 174,5 metre yükseklikte, 8,5 milyon metreküp gövde hacmi olan dev bir tesis. Ancak barajı yapmakla bitmiyor. Yaklaşık 11,5 kilometre uzunluğunda iki gözlü 7 metre çapında dev tüneller, sulama tesisleri gerekiyor dedi.
     Bakan Eroğlu, Silvan Barajı ile yaklaşık 2,5 milyon dönüm arazinin sulanacağını da belirterek şunları söyledi:
     Buradan çiftçimizin cebine yılda 884 milyon lira ilave para girecek. Önemli miktarda istihdam sağlanacak. Burada sulamadan sonra 318 bin kardeşimize iş ve aş temin edilecek. Sadece bu barajın temelini atmakla kalmıyoruz. Ambar Barajının ve Silvan Sulama Tünelinin de temelini de atacağız. Pamukçay Barajının temelini atarken dedik ki 12.12.2012 saat 12de bitireceğiz dedik, inşallah bitecek. Bununla birlikte Ambar Barajı ile birlikte 135 bin dönüm arazi sulanacak. Bu barajların sulama tesislerinin yapılması, burada refahın artması, işsizliğin azalması ve huzurun temini için olmazsa olmaz şarttır.
    
     -GAPı bitirmek, sayın başbakanımıza ve hükümetimize nasip olacaktır-
    
     GAP projesi yıllardan beri devam ediyor ve bir türlü bitmiyordu diyen Bakan Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Ben DSİ genel müdürü iken GAPa ayrılan parayı biliyorum. Yaklaşık olarak 80-85 milyon lira ayrılıyordu. Halbuki bugün sadece GAP bölgesindeki sulama için 1 milyar 400 milyon lira para veriliyor. Sulamada yaklaşık 17 misli artış sağlandı. Neden- Çünkü sayın başkanımız 27 Mayıs 2008 tarihinde Diyarbakırda GAP Eylem Planını ilan etti. Ödenekler kimi yerde 5 misli, sulamalarda 17 misli arttı. İnşallah GAPı tamamen bitirmek sayın başbakanımıza ve mevcut hükümetimize nasip olacaktır. Sizleri çok seviyoruz, sizler için ne gerekiyorsa yapmak boynumuzun borcudur.
     Bakan Eroğlu, Diyarbakırın Türkiyede en büyük yatırım payı alan illerden biri olduğunu ve bakanlığının şimdiye kadar Diyarbakıra 2 milyar lira yatırım yaptığını belirterek 26 dereyi ıslah ettik. Böylece 23 yerleşim yerini taşkınlardan koruduk. 1 milyon 300 bin dönüm araziyi sulayacak Dicle-Kralkızı Projesini tamamlayacağız. Ayrıca 185 bin hektarlık alan Batman sağ sahil sulamasından Diyarbakır istifade ediyor. Bununla ilgili sulama kanalı da önümüzdeki sene tamamlanmış olacak. Size ayrıca başka bir müjdem var. Çermik Kale Barajı ve Ergani Barajının kati projeleri hazırlandı. İnşallah onları da en kısa zamanda yatırım programına alacağız. Diyarbakırı yemyeşil yapacağız, 2008-2011 yılları arasında 171 bin dekar arazide ağaçlandırma yaptık diye konuştu.
     Diyarbakırı çok eskiden beri bilirim. Diyarbakıra ulaşmak bir problemdi diyen Bakan Eroğlu, Diyarbakır-Şanlıurfa demiryolu projesi 170 kilometre, Erzincan-Diyarbakır-Mardin demiryolu projesinin başlatılması için başbakanımız talimat verdi. Bu projeler Silvana, Diyarbakıra bereket, huzur getirsin. Birlik ve beraberliğimizin pekiştirilmesine vesile olsun. Başbakanımız her Bakanlar Kurulu toplantısında GAP ne oldu-, Silvan Barajı ne oldu- diye bana soruyor. Dolayısıyla GAP Projesini birebir takip eden başbakanımıza buradan şükranlarımı sunuyorum dedi.
     Bakan Eroğlu, daha sonra barajı yapacak firma temsilcilerini yanına çağırarak, barajın 09.09.2016 saat 11.59da bitirilmesi için söz aldı. Bakanlar daha sonra tesislerin temelini attı.
     Törenin ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu helikopterle Mardinin Dargeçit ilçesi yakınlarındaki Ilısu Barajına hareket etti.
     (Bitti)
     (NİL-YAK-İC)
04 Mayıs 2012 17:30
DİĞER HABERLER