Şimşek: Reyting kurumlarında ve yatırımcılarda başkanlık ile kaygı yok

Şimşek: Reyting kurumlarında ve yatırımcılarda başkanlık ile kaygı yok
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, reyting kurumlarının ve yatırımcıların siyasi istikrara önem verdiğini, başkanlık sistemi ile ilgili kaygılarının bulunmadığını vurguladı. Şimşek, bu sisteminin istikrar ve temsilde adalet getireceğini de dile getirdi.

Mehmet Şimşek, ekonominin ve G20 ile ilgili konuların ele alındığı Forum İstanbul'a konuk oldu. Ekonomi aktörlerinin katıldığı toplantıda Şimşek, başkanlık sistemine dair soruları cevapladı. "Başkanlık ile ilgili reyting kurumlarının kaygıları var. Bu kaygılar için görüşünüz nedir?" sorusuna Şimşek, şu karşılığı verdi:

"Başkanlık sisteminde iki temel prensip var. Bu bütün ülkeler için geçerlidir. Biri yönetimde istikrar ki hakikaten önemli. Siyasi istikrardan yönetim istikrarı kastedilir. Diğeri de temsilde adalettir. Başkanlık sisteminin içeriğini tartışsak, bu hususları en iyi şekilde yaşama geçirilmesini mümkün kılacak modeli tartışsak bunun iyi bir sistem olduğu görülecektir. Niye? Türkiye, ne zaman siyasi istikrarı yakaladıysa reform yapıp başarmış. Cumhuriyet'in ilk senelerine, rahmetli Menderes, rahmetli Özal dönemine, AK Parti'nin 2003-2007 dönemine bakın. Burada ortak olarak güçlü hükümet var, reformları uygulayan bir irade var. Başkanlık sistemi bunu getirir. Niye? Bir sürü aday yarışır, bir aday yüzde 50 çoğunlukla başkan olur, kabinesi ile 5 sene icraat yapar. Parlamento da yasama faaliyetini yürütür, denetim görevini devam ettirir."

Temsilde adalet ve yüzde 10 barajı ile ilgili tartışmalara değinen Şimşek, şöyle devam etti:

"Yüzde 10 baraj var şu an. Yani yüzde 10 barajı niye geldi? 1970'lere gidin niye geldiğini görürsünüz. 1970'lerde Türkiye, koalisyonlar nedeniyle iflas etti. 2000'lerin başında da iflas etti. Bu deneyimler yaşandığı için yüzde 10 barajı getirildi. Ama başkanlığa gidildiğinde temsilde adalet olacak. Reyting kurumlarının bu konuda kaygılı olduğunu sanmıyorum. Ben onlar ile Lonrda'da, New York'ta görüştüm. Hiçbir zaman sisteme dair kaygı ifade etmediler. Tam aksine yatırımcıların hassas olduğu husus siyasi istikrar. Siyasi istikrarsızlığın faturaları biliniyor. Siyasi istikrarsızlığın olduğu ortamda rekabet de popülizme dayanıyor. Nihayetinde reyting kurumlarında, yatırımcılarda başkanlık ile ilgili kaygı olduğu kanısında değilim. Temelinde başkanlık sistemi istikrar ve temsilde adalet getirecektir."
CİHAN
28 Nisan 2015 11:43
DİĞER HABERLER