'Sınav kaygısını ve zamanı iyi yöneten başarılı oluyor'

İSTANBUL (CİHAN)- Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, Yükseköğretime Giriş Sınavı'nda (YGS) ter dökecek üniversite adaylarına "Sınav kaygısını yenen ve zamanı iyi yöneten, emeklerinin karşılığı olan başarıyı yakalar." tavsiyesinde bulundu.


Ardıç, sınava girecek öğrencilere 5 adımda ne yapmaları gerektiğini belirtti. Arduç, bu adımları şöyle sıraladı:

"1. Adım: Sınav öncesi son gün ne yapmalıyım?

Son günü dinlenerek geçirin. Sınav salonunuzu daha önce görmediyseniz mutlaka görün. Bu sizi psikolojik olarak sınava hazırlayacaktır. Ağır sporlardan kaçınmalısınız ancak rahat bir şekilde gezebilir, arkadaşlarınızla hoş sohbet edebilirsiniz. Akşam yemeğinde sizi rahatsız etmeyecek hafif şeyler yemenizi tavsiye ederim. Ayrıca çok erken ya da çok geç değil zamanında uyumalısınız. Akşam sınavda yanınızda olması gereken belgeleri hazırlayıp bir zarfa yerleştirip hazırlamalısınız. Sınavdan bir gece uykunuz gelmez diye endişe etmeyin, çünkü bu durum sizin başarınız olumsuz etkilemez.

2. Adım: Sınav sabahı ne yapmalıyım?

Bir gün önce yeterince dinlenmek size olumlu bir hava oluşturacaktır. Sınav günü kalkış saatinizi; kahvaltı, sınav hazırlığı ve sınav yerine ulaşım sürenize göre ayarlamalısınız. Mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Ancak kahvaltınızın fazla sulu olmamasına ve glikoz içerikli olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bir gece önceden hazırladığınız belgeleri evden çıkmadan kontrol etmekte fayda var. Ayrıca kıyafetlerinizin güzel olmasından çok, rahat olmasına dikkat etmelisiniz. Sınav yerine yaklaşık bir saat önce sınav yerinizde olacak şekilde planlama yapmalısınız

3. Adım: Sınav salonunda ne yapmalıyım?

Sınav anında heyecanlanmak normal. Size verilen poşetin açılmış olup olmadığına bakmalı, açıksa bu poşeti almamalısınız. Kitapçık sayfalarınızı kontrol etmelisiniz. Form ve kitapçık adınıza özel düzenlenip düzenlenmediğini kontrol etmelisiniz. Artık derin bir nefes alıp sınava başlayabilirsiniz. Süreniz başladıktan sonra paniğe kapılmayın. Soru kökünü dikkatli okuyup ne sorulduğunu anlamak ilk adım. Çok farklı kitapçık türleri bulunduğundan sorular sizin alıştığınız sırada çıkmayabilir. Hazırlıklı olun. Sınav anında yeni şeyler denemeyin. Zorlandığınız ancak yapmayı düşündüğünüz soruların yanına işaret koyun. Zamanınız kalırsa tekrar dönebilirsiniz. Cevap seçeneklerinizi 2'ye indirmişseniz size en doğru geleni işaretleyin. Cevapları,kaydırma yapmamanız için cevap kâğıdına aktarırken alıştığınız yöntemleri kullanın. Gruplar halinde cevapları aktarmak en çok kullanılan yöntemlerden biri.

4. Adım, Zamanı nasıl iyi kullanırım?

Sınav bilgiyi kullanma hızını ölçter. Bildiklerinizi en kısa zamanda çözmek gerekmektedir. Sınav salonundaki saatle zaman zaman durumunuzu kontrol etmek faydalı olacaktır. Eğer bir soru iki hamlede çözemediyseniz, o soruyu bırakıp diğer sorulara geçebilirsiniz. Vaktiniz kalırsa o soruya tekrar dönebilirsiniz. Paragraf sorularında önce soruyu, sonra paragrafı okumak size zaman kazandırır.

5. Adım, Sınav anında Ne Yapmalıyım?

Sınav anında moral önemli. Bunun için daha önce denemelerde elde ettiğiniz stratejilerinizi kullanmanız en uygun metod olacaktır. Her öğrencinin kendini daha yeterli hissettiği test vardır. En bildiğiniz testten başlamak size moral kazandıracaktır. Soruları okurken altı çizili veya hiçbiri, yalnızca, ulaşılamaz, çıkarılamaz, değildir gibi koyu tonda yazılmış kelimelere dikkat etmelisiniz. Uzun soruların zor soru olmadığını denemelerde tecrübe ettiğinizi hatırlayın ve emin olmadığınız soruları kontrol etmeyi unutmayın. Sayısal sorularda mutlaka işlem yapın, bu sizin daha zinde olmanızı da sağlayacaktır. Eğer cevabı hemen hatırlayamazsanız telaşlanmayın ve doğru cevaba ulaşmak için yanlış seçenekleri eleyin. Bütün seçenekleri okumadan doğru cevabı işaretlemeyin."



YGS'nin LYS'ye maksimum yüzde 40 etkisi olduğunu belirten Faruk Ardıç, öğrencilere "Sınav sonrası gereksiz konuşmalar yapmayın. Bir iki gün kendinize vakit ayırdıktan sonra LYS planlaması yapmalısınız. Hepinize başarılar diliyorum." dedi.

15 Mart Pazar günü yapılacak YGS'de 2 milyon 46 bin 19 aday yarışacak. Sınavda başarılı olanlar Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girme hakkı elde edecek.

CİHAN
13 Mart 2015 11:17
DİĞER HABERLER