Singapur'daki marketlerden Sumatra yangınlarıyla bağlantılı firmalara boykot

Singapur'daki marketlerden Sumatra yangınlarıyla bağlantılı firmalara boykot
Singapur'daki süpermarket zincirleri, Endonezya'daki orman yangınlarıyla bağlantılı olduğu düşünülen firmaların ürünlerini raflarından indirerek satmama kararı aldı. Bazı marketler ise stoklarındaki ilgili firmalara ait ürünler tükendikten sonra yeniden alım yapmayacak.

Endonezya'nın Sumatra adasındaki orman yangınlarından yayılan dumanların yol açtığı hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaşması, Singapur Çevre Konseyi'ni harekete geçirdi. Konsey tarafından, aralarında 7-Eleven, Ikea, Watsons ve Guardian gibi dünyaca bilinen markaların da bulunduğu 17 ayrı market zincirine gönderilen bildirgede, orman yangınlarıyla bağlantılı olduğu düşünülen ve soruşturmaları devam eden beş Endonezya firmasına ait ürünlerin satışının durdurulması çağrısında bulunuldu.

Singapur Çevre Konseyi'nin çağrısına olumlu yanıt veren marketlerden bir çoğu, raflarında yer alan ilgili firmalara ait ürünleri kaldırdı. Bazı marketler ise hukuksal sürecin sonuçlanmasından sonra tavır alınması yönünde karar bildirdi.

FAIR PRICE: "DOĞRU OLANI YAPTIK"

Orman yangınlarıyla ilişkisi olduğu düşünülen firmaların ürünlerine yönelik boykotu ilk hayata geçiren süpermarketlerden biri olan Fair Price'ın Genel Müdürü Seah Kian Peng, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Bu boykot bize ekonomik olarak zarar verebilir. Ancak hava kirliliği konusu ekonomik zararın da ötesine geçti. Doğru olan şeyi yaptığımızı düşünüyorum. Bunu yapmanın bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Endonezya'nın Sumatra adasındaki orman yangınlarından yayılan dumanlar, Singapur'da hayatı olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde havadaki kirlilik seviyesinin insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşmasının ardından Singapur hukuki süreç başlatmıştı. Bu kapsamda beş ayrı Endonezya firmasıyla ilgili başlatılan soruşturmalar devam ediyor.

Yangınların sebebi, Endonezya'nın Sumatra ve Kalimantan bölgelerindeki çiftçilerin ve palmiye yağı üreticisi şirketlerin kullanılabilir arazi elde etmek için ormanlık alanları yakması olarak görülüyor. CİHAN
08 Ekim 2015 14:50
DİĞER HABERLER