Sınır ticaretinde yeni düzenlemeler

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yer alan sınır illerinin, sınır ticari uygulamalarından daha fazla esnaf ve tacirin yararlanabilmesi için yeni düzenlemeler yaptı.

Bölgede bulunan meslek odaları ve sivil toplum örgütleri, sınır ticaretinin daha işlevsel olması ve tabana yayılması daha çok kişinin faydalanması için yaptıkları girişimlerin sonuç verdiğini belirten Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Sınır Ticareti Kararnamesi ile birçok yeni düzenleme getirildiğini bildirdi. Abi, söz konusu düzenlemelerin sınır ticareti yapan esnaf ve tacire katkı sunulacağını söyledi. Metin Abi, "Ekonomi Bakanlığı'nın yeni düzenlediği Sınır Ticaret Kararnamesi ile sahada çalışan tacir ve esnafın iş yükü hafifleyecek, uygulamalar daha etkin olacak. Van TSO olarak yeni kararnamenin sınır ticareti işi ile uğraşan üyelerimize katkı sunacak." dedi.

Daha önce sınır ticareti için müracaat edenlerden 2 yıl olarak istenen yerleşik olma şartının 1 yıla indirildiğine vurgu yapan Abi, "Bölge ticaretinin canlandırılması için sınır ticaret kapsamında yapılacak ithalata esas teşkil eden ithalat değer limitinin yüzde 50 artırılarak her bir ülke için en fazla 150 milyon dolara kadar olmak üzere artırılmış. Ayrıca bürokratik işlemlerin azaltılması için sınır ticaret belgesi süreleri bir yıldan üç yıla çıkarılmış. Ayrıca illerde bulunan il değerlendirme komisyonlarının salt çoğunlukla toplanarak oy çokluğu ile karar verilmesi sağlanmış." diye konuştu.

YAPILAN DÜZENLEME

Sınır Ticareti Kararnamesi ile yapılan diğer düzenlemeler ise şöyle: İthalat Uygunluk Belgesi sahibi esnaf ve tacirin, belgede belirtilen tahsisatı aşmamak kaydıyla, bir ay içinde komşu ülkeden ithalat edebileceği en fazla 50 bin dolar karşılığı Türk lirasına kadar olan eşya değeri, 75 bin dolar Türk lirasına kadar olmak üzere yükseltildi.

Esnaf ve tacirin limit kullanımını artırmak ve valilikler ile İl Değerlendirme Komisyonu'nun iş yükünü azaltmak amacıyla, önceki düzenlemede süresi 45 gün olan ve her biri için düzenlenen ithalat uygunluk belgeleri süreleri 90 güne çıkarıldı.
Cihan CİHAN
22 Mart 2016 11:08
DİĞER HABERLER