17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab’ın paravan şirketlerinin hülle yöntemiyle faaliyetlerine devam ettirildiği ortaya çıktı.
Mart ayında Amerika’ya yaptığı seyahat esnasında tutuklanan Zarrab’ın bazı şirketlerinin adını bazılarının ise adreslerini değiştirdiği öğrenildi. Miami’de havalimanında yakalanan ve çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Zarrab’ın karapara aklamakla suçlanan şirketlerinin faaliyetlerine devam ettiği öğrenildi. Bu şirketlerden biri Cameron Denizcilik ve Kıymetli Madenler Sanayi Ticaret Limited Şirketi. Şirket daha önce Kapalıçarşı’da bulunuyordu ancak şirketin 2 hafta önce Fatih Binbirdirek mahallesindeki Altan İş Merkezi’ne taşındığı belirtiliyor. Zarrab’ın adamlarının geçen hafta şirket taşınması için Hocapaşa Vergi Dairesi’nden Fatih Vergi Dairesi’ne başvurduğu ve şirket nakil işlemlerini bitirdiği belirtildi. 2012 yılında kurulan Cameron Denizcilik ve Kıymetli Madenler Sanayi Ticaret Limited Şirketinde Reza Zarrab ile birlikte İran uyruklu Mohammadreza Rajaeıeh ile Iman Mehdi Zaden’in hisseleri bulunuyor. Söz konusu şirket geçtiğimiz günlerde sermaye azaltımına gitmişti. Cameron Denizcilik’in 5 milyon lira olan sermayesi 50 bin liraya düşürülmüştü. Şirkette, Rıza Sarraf’ın 1 milyon 670 bin, Rajaeıeh’in 1 milyon 665 bin, Zadeh’in de 1 milyon 665 bin liralık hissesi bulunuyor. Şirketteki hissedarlık yapısında şimdiye kadar bir değişiklik olmadı.
‘ROYAL’DI, ‘ROYSAL’ OLDU!
Zarrab’ın Türkiye’deki şirketlerinin ya adı değişti ya da adresi. Zarrab’ın, ABD’de tutuklanmasına yönelik iddianamede yer alan şirketlerde ünvan değişiklikleri, ortaklıktan ayrılma ve tasfiye süreçleri yaşandı. Bütün şirketleri çatısı altında toplayan Royal Holding’ın ünvanı geçtiğimiz ay değişti. Bir süredir ortak olduğu şirketlerin ünvanlarını ‘Roysar’ olarak değiştiren Zarrab, son olarak 26 Şubat 2016 tarihinde Royal Holding’in ünvanını Roysar Holding olarak değiştirdi. 1725 Aralık soruşturması kapsamında da ismi sıkça duyulan Durak Döviz’de Zarrab, 20072009 yılları arasında yönetim kurulu başkanlığı yapmıştı. 2014 yılında şirketin ünvanı Hayyam Döviz oldu. Yönetiminde hala Emin Hayyam bulunuyor. İddianamede geçen Asi Kuyumculuk 6 Ocak 2016’da tasfiye oldu. Ortakları Murat Happani ve Faruk Happani. ECB Kuyumculuk ise 2012’de kuruldu, 2013 yılında tasfiye sürecini girdi. Tasfiye 2015 yılında tamamlandı.
Zarrab, 75 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor
Savcı Preet Bharara tarafından yürütülen soruşturmada Zarrab, ABD’yi dolandırmak, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına yasal zemin oluşturan Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nı ihlal etmek, banka sahtekârlığı ve karapara aklamak gibi suçlardan tutuklu bulunuyor. Zarrab için hazırlanan iddianamede, savcılık Zarrab’ın banka sahtekarlığı ve karapara aklama suçlamalarıyla ilişkili tüm malvarlığına el konulmasını istiyor. 75 yıl hapisle yargılanması istenen Zarrab’ın kefalet başvurusu ise beş dakika süren ilk duruşmada Yargıç John O’Sullivan tarafından reddedildi.