Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya pazarında Türkiye başta olmak üzere, Latin Amerika, Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri oluşan fırsatları değerlendirmeye çalışıyor.
Türkiye, TIR kotası ve sağlık gerekçesi ile Rus gümrüklerini geçememesi nedeni ile Rusya pazarında oluşan fırsatları değerlendiremedi. 2015'de Türkiye'nin 4 milyar dolara gerilemesi beklenen Rusya'ya ihracat içerisinde gıdanın payı 1 milyar doların da altına inecek.
Ortadoğu ülkeleri ile ilişkileri güçlendiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'yi Kremlin'de ağırladı. Putin görüşmede Mısır'ın oluşan yeni fırsatı değerlendirdiğini ve Rusya'ya tarım ihracatının yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 arttığını söyledi. Rusya'nın Mısır'a tahıl satışı ise yüzde 40 artış göstermesi bekleniyor. Rusya geçen yıl Mısır'a 4 milyon ton hububat satışı gerçekleştirmişti.
TÜRKİYE'DEN YÜZDE 40 DAHA UCUZA YAŞ MEYVE VE SEBZE TEKLİFİ
Rusya ve Mısır arasında 10 milyar dolar değerindeki nükleer santral anlaşması ve 3 milyar dolarlık silah satışı ile ilgili gelişmeler Arap basınında gündem oldu. Sisi'nin kapalı kapılar ardında ticari dengesizliğin giderilmesi için Mısır'dan daha fazla tarım ürünü alınmasını teklif ettiği kaydedildi.
İkili görüşmelerde Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin yaş meyve-sebze üretiminde dünya sıralamısında ülkesinin altıncı sırada olduğunu ve Rusya'nın özellikle Türkiye'den aldığı aynı ürünlerde en az yüzde 40'a varan daha düşük maliyetle ürün alabileceklerini belirttiği ileri sürüldü.
PUTİN, SİSİ'NİN TEKLİFİNE OLUMLU BAKTI
Türkiye'nin bu görüşmelerden ticari anlamda olumsuz etkilenecek ülkelerin ilk başında yer aldığı da Arap basınına yer alan bilgiler arasında. Rusya'nın yaş meyve-sebze ithalatındaki en büyük payın Türkiye'den gerçekleştirdiğine dikkat çekilerek Ankara'nın Moskova'yla yeni bir kriz yaşayabileceğine dikkat çekildi. Kahire yönetiminin Moskova'ya Rus işadamlarının Mısır'da tarım yapma gibi farklı alternatifler de sunduğu savunuldu. Putin'in ise bu görüşlere sıcak baktığı belirtildi.
Ayrıca dünkü basın toplantısında Putin, ticari ilişkilerde tarımın önemli yer tuttuğunu vurgulamış, Mısırlı firmaların yaptırımlar ve gıda ambargosu nedeniyle Rusya pazarında oluşan açığı iyi değerlendirdiğini aktarmıştı. Ve akabinde Vladimir Putin'in, Mısır'dan tarım ürünü ihracatının yüzde 8 arttığını söyleyerek Arap basının yazdığı gibi "Rusya, yaş meyve-sebze alımında rotayı Türkiye'den Mısır'a mı çeviriyor?" sorusunu haklı çıkarmış oldu.
TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFİ İMKANSIZ HALE GELİYOR
Türkiye'de yaş meyve ve sebze üreticileri Ortadoğu ülkelerinin teşvikleri ve uygun iklim koşulları nedeni ile Rusya benzer pazarlarda rekabetin arttığına dikkat çekmişti. Türk üreticilere göre gerekli önlemler alınmazsa 2023 için belirlenen 10 milyar dolarlık yaş meyve ve sebze ihracat hedefinin yakalanması imkansız hale gelecek.
CİHAN