Zengin iftar sofraları, renkli sahur yemekleri çogu kisinin Ramazan’da kilo almasına yol açtı. Tabi bazı basit tedbirlerle bunlardan kurtulunabilir. Tarçınlı papatya çayı bu noktada iyi bir seçenek.
Bir aylık oruç dönemi geride kalıyor. Artık Ramazan'da değişen beslenme alışkanlıklarını tekrar gözden geçirme zamanı. Özellikle bol çeşitli iftar yemeklerine, zengin sahur sofralarını dayanamayıp kilo alanlar için farklı bir maraton başlıyor.
ETKİLİ DÖRT ÖNLEMİ UYGULAYIN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, Ramazan'da alınan kiloları vermenin sanıldığı kadar zor olmadığını ifade etti. Bunun için bazı hususlara dikkat etmek yeterli. Demir, bunları şöyle sıraladı:
1) Ara öğün zayıflamaya yardımcı
2) Pideye elveda, esmer ekmeğe merhaba deyin
3) Harekete geçin
4) Detoks çaylarını deneyin
SEBZE ÇORBASINA YÖNELMELİ
Sofrada ağır kremalı çorbalar yerine hafif hazırlanmıs sehriye, tavuk suyu veya sebze çorbası bulundurmalı. Izgara veya fırında hazırlanmıs et ögünlerine ve balık tüketimine dönmeli. Bunlar kilo vermeye katkı sağlayan tavsiyeler.
ARA ÖĞÜNE BAŞLAYIN
Oruç sonrası yapılacak en önemli adım eksilen ara öğünleri yerine koymak ve bol su tüketmeye başlamak olmalı. Bu vücudun azalan su dengesini yerine koyacak ve düzensizlesen şeker tablosuna olumlu yansıyacaktır. Diyetisyen Çağatay Demir, “Ara öğün almak, bölgesel zayıflamaya yardım eder ve bir sonraki öğünde fazla tüketim yapılmaması için bedeni dengeler” diyor. Ara öğünlerde meyve, light süt veya diyet olarak hazırlanmış kurabiyeler tercih edilebilir. Miktarı iyi ayarlanırsa ceviz ve badem de iyi birer ara öğün seçeneği.
YAĞ YAKIYOR VE STRESİ GİDERİYOR
Kilo yanında sindirim problemi yasayanlar için detoks çayları Demir'in tavsiyesi ise tarçınlı papatya çayı. 1 orta boy elma, 1 kabuk 1 tutam kuru papatya ile hazırlanan çay yağ yakımı ve sindirim problemlerini giderme yanında günlük stresten kurtulmaya yardım ediyor. Ihlamur, agrı giderici ve toksinleri vücuttan atıcı; tarçın, kan şekerini dengeleyici, gaz ve şişkinligi giderici, iyi huylu kolesterolü yükseltici ve antibiyotik etkisiyle fayda sağlıyor.
YÜRÜYÜŞ SONRASI SU
İftar sonrası vücudu saran uyku hâli nedeniyle hareketler sınırlanıyordu. Çağatay Demir, Ramazan sonrası yürüyüşe daha fazla önem vermeyi tavsiye etti. “Hafif tempolu yarım saatlik yürüyüş, yağ yakımına ve kişinin kendini zinde hissetmesine yardım eder” dedi. Ancak yürüyüş sonrası yenilenlere dikkat etmeli ve bol su içmeli.
PİDE YERİNE ESMER EKMEK
Bir ay süreyle bol tüketilen pide ve hamur işlerinin bırakılması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Demir, esmer ekmek, kepekli makarna ve pilava yönelmeyi tavsiye etti. Hamur işi ve tatlı yerine meyve ile sütlü tatlı önerdi. Demir, “Özellikle bayram ziyaretinde reddedilemeyen tatlı ikramları ile fazla kaçan ögünler sonrası 2 ila 3 meyveden oluşacak meyve salatalarından yardım alınmalı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ