Slovakya'da parlamentoda yapılan oylamada Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ile ilgili plan reddedildi.
Slovakya parlamentosu euro bölgesindeki borç krizi için hayati önemde görülen Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun genişletilmesi planlarını oyladı. Ülkede hükümet krizine dönüşem oylamada kalisyonun büyük ortağının desteğine rağmen küçük ortak ve muhalefet destek vermeyince plan onaylanmadı.
Euro bölgesindeki17 ülke arasında en yoksulu olan Slovakya'nın borç yükünün altına gireceğini söyleyen koalisyon ortağının destek vermemesi ülkede hükümet krizine yol açtı. Daha önce Başbakan Iveta Radikova ortağına rest çekmiş kararı hükümete güvenoylamasına bağlayacağını söylemişti.
17 ülkenin onaylaması gerekiyor
Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF ) ‘nin yürürlüğe girmesi için euro bölgesi'nin 17 üyesin de onaylaması gerekiyordu. Dün Maltanın da onay verdiği planı daha önce den 16 ülke onaylamıştı . Şimdi Slovakya parlamentosunda ikinci bir oylama yapılabilir Bu durumda hükümetin ödünler vererek destek alması mümkün olabilir.
Avrupa Mali İstikrar Fonu'nda ne var
Geçen Temmuz ayında üzerinde uzlaşılan planlara göre, Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun 440 milyar euroya çıkarılması öngörülüyor.
Ayrıca fonla zor durumdaki euro bölgesi ülkelerinin borç tahvillerinin satın alınması ve üye ülkelerle, bu ülkelerin bankalarına kredi verilmesi öngörülüyor.
Ancak şimdi bu planlar da yetersiz bulunuyor. Piyasalar fonun etkili olabilmesi için, fondaki rezervin 2 trilyon euroya yükseltilmesi gerektiğini belirtiyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel geçen Pazar günü Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile yaptığı görüşmeden sonra, 'iki ülkenin de Avrupa bankalarını borç krizinden korumak için gerekeni yapmaya kararlı olduğunu' söylemişti.
Bu taahhüt, piyasalardaki güveni arttırdı ve Dow Jones endeksi günü %3'lük yükselişle kapattı.
Piyasalar şimdi euro kriziyle başa çıkmak için daha kapsamlı önlemler bekliyor.
Bu önlemlerin gelecek ay Cannes'ta yapılacak G-20 toplantısında açıklanması bekleniyor.