Sofralık zeytine zam yok

Sofralık zeytine zam yok
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan zeytinde fiyat artışı olmayacağını söyledi.

Yazılı açıklama yapan Asa, Marmarabirlik zeytin satışı hakkında bilgi verdi. Asa, 2014'te rekor satış rakamlarına ulaşarak 36 bin 200 ton zeytin sattıklarını 2015 yıl sonu satış hedefinin ise 40 bin ton olduğunu ifade etti. Marmarabirlik'in son 5 yılda yeşil ve siyah zeytinde yapılan toplam ihracatın yüzde 10'luk büyüme oranını geride bırakarak, yüzde 25'lik büyüme gerçekleştirdiğini kaydetti. Marmarabirlik'in 2009 yılında 13 milyon dolar ihracat yaparken, 2014 yılında 25 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdiğini, 2015 yılında ise bu rakamın 30 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini vurguladı.

Ülke genelinde yeşil ve siyah zeytin ihracatının yüzde 27'sinin dökme, yüzde 73'ünün ambalajlı olarak yapıldığını vurgulayan Asa, Marmarabirlik'in ihracatının yüzde 94'ünün ambalajlı ürün satışlarından oluştuğunu kaydetti.

ARTIŞIN NEDENİ DÜŞÜK REKOLTE

Zeytinyağı fiyatlarındaki artışın ise geçtiğimiz yıl rekoltenin düşük seviyelerde gerçekleşmesinden kaynaklandığına işaret eden Asa, şunları dile getirdi: "Sezon başında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin rekolte tahmini 190 bin ton olarak açıklanmış ancak üretim rakamları beklentinin oldukça altında kalmıştır. TSE sınıflandırmasına göre zeytinyağı, içerdiği asit oranına göre sınıflara ayrılmaktadır. Rekoltenin tahminlerin altında kalması nedeniyle asit oranı 0.8'e kadar olan naturel sızma ve naturel birinci zeytinyağının üretimi az olmuş, az olan üretime talep fazla olmuş ve dolayısıyla fiyat artışı yaşanmıştır. Fiyat artışının asıl sebebi budur. Bu yıl normalin üzerinde seyreden zeytinyağı fiyatları, ekim-kasım aylarında başlayacak hasatla birlikte normal seviyeye gelecektir." CİHAN
26 Mayıs 2015 17:00
DİĞER HABERLER