Her fırsatta "yerli" ve "milli" kavramlarını kullanan AKP, tarımda Türkiye'ye dışa bağımlı hale getirdi. Hükümet yüzde 300'ü bulan sebze zamlarını düşürmek ümidi ile kurduğu tanzim satış çadırlarında (TANSAÇ) bile ithal mamüller satılıyor. Soğan Mısır, İran ve Azerbaycan'dan geliyor. Nohut, kuru fasülye ve mercimek ise Orta Asya ile Kanada'dan ithal!
SAMANYOLUHABER- Yeniçağ gazetesi yazarı Burhan Ayeri, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “varlık kuyruğu” diye nitelediği sebze kuyruklarından hareketle kendi kendine yeten Türkiye'nin gıdada nasıl dışa bağımlı hale geldiğini kaleme aldı.
“Erdoğan'ın yakıştırmasıyla ‘varlık kuyrukları’nda işler kesat gitmeye başladı. Çeşitlerdeki azalma, saklanamaz hâlde. Örneğin patlıcanı çoktan unuttuk.” ifadesini kullanan Ayeri, tanzim satış çadırlarında (TANSAÇ) birkaç gün kuru soğanın da satılmadığını aktardı.
AKP'ye yakın işadamlarından Mustafa Latif Topbaş'ın sahibi olduğu BİM'de satılan soğanların etiketinde "menşe ülke: Mısır" ibaresi dikkati çekiyor.
MISIR’DAN SOĞAN İTHAL EDİLİYOR
TANSAÇ’ta soğan satışına tekrar başlandığını dile getiren Ayeri ilginç bir bilgiyi okurları ile paylaştı. Buna göre Türkiye’nin diplomatik ilişkileri karşılıklı dondurduğu Mısır’dan soğan ithal ediyor.
Geçen ay da Azerbaycan ve İran’dan da soğan ithal edilmişti.
Ayeri makalesinde Mısır soğanına dair şunları kaydetti: “Sisi'nin yamuk yumukları (soğan) yetişti. Bunların Mısır'dan geldiğini BİM'dekilerden anladık. 2 kiloluk filenin üstünde "Menşei Mısır" yazılı. Sırf patates ithalatına ödenen para 200 milyon dolar. Kırmızı mercimeklerde önce Kanada, şimdi Kazakistan yazısı mevcut.”
NOHUT DA ORTA ASYA’DAN GELİYOR
Ayeri, Türk cumhuriyetlerinden de nohut ithal edildiğini belirterek, “Yeri geldi yeni açıklanan bir istatistikten bahsedeceğim. Sebze-meyvedeki satın alma gücü bir yılda yüzde 33,3 geriledi. Bu da ‘mutluluk düşüşü olsa gerek.” tesitinde bulundu.
Ayeri’nin verdiği bilgiye göre İstanbul’da semt pazarlarında bazı sebze-meyvelerin kilosu şu fiyattan satılıyor:
Semt pazarlarında 4-5 liranın altında sebze-meyve bulmak hayal oldu. En pahalı sebze unvanı taze fasülye ve patlıcanda.
ÜRÜN: FİYATI
*Çalı fasulye: 32,00 TL
*Patlıcan: 16,00 TL
*Muz (ithal): 13,50 TL
*Kereviz: 10,00 TL
*Muz (Yerli): 9,00 TL
*Kabak: 8,00 TL
*Pırasa: 8,00 TL
*Karnabahar: 8,00 TL
*Soğan: 7,00 TL
*Patates: 6,00 TL
*Mandalina: 6,00 TL
*Domates: 5,00 TL
*Elma: 4,50 TL
*Pazı: 3,00 TL
“BAYBURT BAYBURT OLALI BÖYLE ZULÜM GÖRMEDİ”
Yeniçağ yazarı Ayeri, halkın üst üste gelen zamların altında nasıl perişan olduğunu meşhur “senfoni orkestrası” vakasına atıf yaparak anlattı.
Ayeri makalesine şöyle noktaladı: "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın turne yaptığı yıllar. Duraklardan biri Bayburt (Sivas olduğu da rivayet edilir). Belediye hoparlörlerinden duyurular yapıldıktan sonra konser salonu tıklım tıklım.
Mozart, Beethoven vb. derken konser tamamlanıyor. Devir radyo dönemi. Muhabir dışarı çıkanlarla konuşuyor. Şehrin iş adamlarından birine izlenimini soruyor. Verilen cevap kısa ve kıssalık; 'Bayburt, Bayburt olalı böyle zulüm görmedi'.”
Tanzim satış çadırları önünde saatlerce kuyrukta bekleyenler her üründen en fazla 3 kilo alınabiliyor.
GÜNLÜK ZARAR 1 MİLYON TL
Hükümetin enflasyonu düşürmek maksadıyla kurduğu TANSAÇ’ların günlük zararının 1 milyon TL’yi bulduğu ortaya çıkmış ve 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimi’nin akabinde hepsinin kapatılacağı iddia edilmişti.
Antalya’da sebze halinde 4 TL’den satılan domatesin İstanbul’da yine 4 TL’den satılması belediyelerin zararına satış yapmaya devam ettiğini gösteriyor.