Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu faciaya ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, ara karardan önce mağdur avukatları, tutuksuz yargılanan başmühendis ve havalandırma mühendisi hakkında, 269 kişinin bile bile ölümüne sebebiyet verdikleri gerekçesiyle ek soruşturma açılmasını talep etti.
Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihindeki faciaya ilişkin ceza davasının altıncı duruşmasının dokuzuncu celsesine devam edildi. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müşteki avukatlarının talepleri alındı. Ara karardan önce duruşmada ilk olarak, Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan mütalaasını verdi. Tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in, hala ortada delillerin mevcut olması ve yargılamada herhangi bir değişiklik olmaması sebebiyle tutukluluk hallerinin devamını talep etti.
Savcı mütalaasının ardından mağdur avukatlarının talepleri dinlendi. Avukatlar, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamının yanısıra tutuksuz sanıklardan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kontrol Şube Müdürlüğü'ne bağlı çalışan Başmühendis Adem Ormanoğlu ve aynı birimdeki Efkan Kurt'un da bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma gerekçesiyle soruşturulmasını istedi. Ayrıca havalandırma mühendisi Fuat Ünal Aydın hakkında da olası kasıtla adam öldürmek suçundan sorgulama talep ettiler.
'TAHLİYE OLAN SANIKLAR İÇİN AYM'YE BAŞVURULACAK'
Mağdur avukatlarından Denizer Şanlı, yargılama sonucunun adaletli olmayacağını, Alp Gürkan'ın ortada deliller olmasına rağmen yargılanmadığını söyleyerek, "Alp Gürkan'a dokunamıyoruz." dedi. Av. Şanlı, geçen duruşmada tahliye edilen Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın, iş cinayetinden birinci derece sorumlu vardiya amirleri olduğunu ve tahliye edilmelerinin hukuka aykırı olduğunu savunarak, Anayasa Mahkemesi (AYM)'ne tahliyeleriyle ilgili başvuruda bulunacaklarını söyledi.
'SANIKLARA BİLGİSAYARLI SAVUNMA'
Mağdur avukatlarından Can Atalay da tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamını talep ederek, tutuksuz yargılanmaları konusunun tartışılamayacağını savundu. Av. Atalay, sanıklara bilgisayar verilmesi konusunu da desteklediklerini, tutuklu sanıkların savunmalarını bilgisayarla hazırlanmasına karar verilmesini talep etti.
'S PANOSUNA HAVALANDIRMA SİSTEMİ YAPILMADI'
Mağdur avukatlarından Selçuk Kozağaçlı ise madende şehit olan 301 işçiden 269'unun bilinçli olarak yaşamına son verildiğinin delillerini ortaya çıkardıkları söyledi. Maden ocağındaki havalandırma planıyla ilgili bir sunum yapan Av. Kozağaçlı, S panosunda havalandırma planı yapılmadığını anlattı. S panosunda kirli ve temiz havanın birbirine karışmamasını sağlayacak havalandırma sistemi yapılmadığını, 2011 yılında maden ocağının üretim alanını genişleten revize projesini TKİ'nin onayladığını ve yeni rezerv alanlarının üretime geçtiğini belirtti. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin, bu yeni alan için TKİ'ye sunduğu başvuru dilekçesinde, S panosuna 2011 yılından 2018'e kadar geçerliliğini koruyacak havalandırma planı yapılacağını bildirdiğini belgeleriyle ortaya koyan Kozağaçlı, buna rağmen havalandırma sisteminin yapılmadığını kaydetti.
'11 MİLYON İÇİN 269 İŞÇİYİ O MADENE GÖMDÜLER'
Şirketin tamamen para kazanmaya odaklandığını ve iş güvenliğini düşünmeyerek işçileri öldürdüğünü savunan Av. Kozağaçlı, "Şirketin 2011 yılında maden ocağında, 1500-1700 metre uzunluğunda bir nefeslik planı var ama bundan vazgeçmişler. Bir havalandırma galerisinin yapım maliyeti, yaklaşık olarak 11,5 milyon TL'yi buluyor. Şirketin, S panosunda yaklaşık olarak 1 ton kömürden 50 TL kazandıklarını düşünürsek, 85 milyon TL kazanıyorlar. Eğer şirket yetkilileri 11,5 milyon değerindeki galeriyi yapsalardı, hiçbir madenci ölmeyecekti. Her yıl, 2011 yılında hazırladıkları planı revize ediyorlar ancak uygulama yok. 85 milyon TL kazanırken 11,5 milyon TL'lik galeri yapmayı göze alamamışlar. S panosunda havalandırma planını uygulayacaklardı ancak bunu para için uygulamamışlar. 'Galeri kazmaya değmez.' dediler ve 11 milyon için 269 işçiyi oraya gömdüler." şeklinde konuştu.
TUTUKSUZ SANIKLARA EK SORUŞTURMA TALEBİ
S panosundaki hava akışının da çok düşük seviyede tutulduğunu söyleyen Av. Kozağaçlı, facianın sürpriz olmadığını, her halükarda bu panoda bulunan işçilerin öleceğini savundu. Yetkililerin, S panosunda bulunanların öleceğini bildiğini ve bu noktada havalandırma mühendisi Fuat Ünal Aydın'ın da görevini yapmadığını iddia ederek, olası kasıtla birden çok kişinin ölümüne sebep olma suçundan sorgulanmasını talep etti. Ayrıca maden üretim alanlarının genişlemesi ve buna bağlı olarak yapılacak havalandırma sistemlerinin kontrollüğünün verildiği Başmühendis Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt için bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep olma gerekçesiyle ek soruşturma açılmasını istedi.
Duruşma, öğle arasının ardından devam edecek.
Cihan CİHAN