Son 10 yılda fillerin üçte ikisi öldürüldü

Son 10 yılda fillerin üçte ikisi öldürüldü
Afrika orman filleri nesillerininin tükenmesiyle karşı karşıya. Bangkok'ta bir konferansta açıklanan çalışmaya göre son 10 yılda fildişi avcıları tarafından orman fillerinin üçte ikisi öldürüldü.
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenen Nesli Tükenmekle Tehdit Altında Canlılar Konferansı'nda (CITES) Afrika orman fillerinin üçte ikisinin son 10 yılda öldürüldüğü bildirildi. Doğal Yaşamı Korume Topluluğu'ndan (WSC) Samantha Strindberg, "İnceleme korumanın ne kadar önemli olduğunu doğruluyor. Nesillerinin tükenmemesi için acil harekete geçmek gerekiyor" dedi.

Orta Afrika'da 100 bin orman fili kaldığı tahmin ediliyor. Buna karşılık çayor fillerinin sayısı ise 400 bin olarak tahmin ediliyor. Fillerin toplam nüfusunun 30 yıl önce 1 milyon olduğu belirtilirken son yıllarda Asya'da fildişinden yapılan süslemeler nedeniyle avlanmaları arttı.

En çok orman filine ev sahipliği yapan Gabon'daki Ulusal Park Hizmetleri Başkanı Prof. Lee White "Filsiz bir yağmur ormanı çorak bir yer demektir. Onlar ormana yaşam getiriyor, yollar açıyor ve diğer hayvanların yaşaması için ormanda alan açıyor. Ormandaki birçok ağacın tohumlarını dağıtıyor" dedi.

Orta Afrika'da süren iç savaşlar nedeniyle büyük bir alanın kanunsuz olduğunu belirten uzmanlar avcıların filleri rahatlıkla avladığını belirtti. Ayrıca orman fillerinin dişleri uzun, düz ve çayır fillerinkine göre daha sert. Bu yüzden avcılar daha çok orman fillerine yöneliyor. WCS Başkan Yardımcısı Elizabeth Bennett "Eli bıçaklı bir sürü insan bu yüzden orman fillerini tercih ediyor" dedi.

Bir başka çalışmada da ormansızlaştırma artmasına rağmen fillerin yok olmasında asıl sorunun yaşam alanları olmadığı belirtildi. Lukuru Vakfı'ndan John Hart "Orman alanları yok olmasına rağmen asıl sorunun hala avcılarda olduğu görülüyor" dedi.

Geçen ay Gabon 2004 ile 2012 arasında Minkébé ulusal parkında yaklaşık 11 bin orman filinin öldüğünü açıkladı. Gabon Başkanı Ali Bongo Ondimba "Bizim fillerimiz kuşatma altında çünkü yasadışı uluslararası pazarı fildişi isteğini sürdürüyor" dedi.


05 Mart 2013 17:34
DİĞER HABERLER