Avrupa Birliği, Türkiye ile ilgili olarak bugün yayımladığı ilerleme raporunda 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve diğer temel demokratik standartlar konusunda geriye gidiş olduğu görüşünü ifade etti.
Avrupa Birliği, Türkiye İlerleme Raporu'nu açıkladı
Raporda, "Son bir yıl içinde özellikle yargı bağımsızlığı alanında gerileme olmuştur… Durum, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha da kötüleşmiştir" denildi. AB, aday ülkeler hakkında her yıl bir ilerleme raporu hazırlıyor. Raporda şu görüşlere yer verildi:
‘TERÖRLE MÜCEDELE YASASI AB NORMLARINA UYGUN DEĞİL'
"Terörle mücadele yasası kapsamı ve tanımları itibariyle AB normlarına uygun değil ve temel hakların ihlali yönünde ciddi kaygılar uyandırıyor."
‘İDAM CEZASININ KESİNLİKLE REDDEDİLMİŞ OLMASININ AB MEVZUATININ TEMEL UNSURLARINDAN'
Rapor, idam cezasının yeniden getirilmesi için TBMM'de yeni bir yasa faaliyeti konusuna da değiniyor.
"İdam cezasının kesinlikle reddedilmiş olmasının AB mevzuatının temel unsurlarından biri ve Türkiye'nin bağlı olduğu uluslararası bir taahhüt olduğunu hatırlatırız."
‘İNSAN HAKLARININ KORUNMASI ALANINDA CİDDİ KAYGILAR VAR'
Rapor, Türkiye'de cinsiyet ayırımcı şiddet, ayırımcılık, azınlıklara yönelik nefret söylemi ve eşcinsel haklarının ihlali gibi konular dahil olmak üzere insan haklarının korunması alanında ciddi kaygıları olduğunu belirtti.