İngiltere'de hükümet ziyanı önlemek ve alıcıların tasarruf etmesini sağlamak amacıyla üreticilere marketlerde satılan gıdalar üzerindeki son satış tarihini kaldırmalarını önerdi.
İngiltere'de satılan ürünler üzerinde halen, son kullanım tarihi yanı sıra, son satış tarihi ve raf ömrünün sona ereceği tarih gibi ayrı ayrı ibareler bulunuyor. Bu ibarelerin kafa karıştırması yüzünden evlerde yenilebilir durumda olduğu halde çöpe atılan yiyeceklerin değeri milyonlarca sterlini buluyor. İngiltere'de her yıl yaklaşık 12 milyar sterlinlik yiyecek çöpe atılıyor.
Çevre Bakanı Caroline Spelman'a göre, bunun 750 milyon sterlinlik bölümünden gıda etiketlerinin kafa karıştırması sorumlu. Spelman, "Etiketlerin kafaları karıştırmasına son vermek ve yiyeceklerin güvenle yenebileceği tarihlerin açıkça belli olmasını sağlamak istiyoruz" diyor.
Çevre Bakanı, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, paketlerin üzerinde bazen raf ömrüne dair tarihler yer aldığını, oysa bunun tüketiciyle değil, malların depolanması ile ilgili olduğuna dikkat çekti. İngiliz Gıda Standartları Kurumu da bu yeni yaklaşımı destekledi.
Kurumun başkanı Liz Redmond, "biz zaten her zaman, en önemli olan ibarenin son kullanma tarihi olduğunu söylüyoruz" diye konuştu. İngiliz Tüketiciler Birliği ise, tüketicileri etiketler konusunda eğitmenin daha yerinde bir yaklaşım olduğu görüşünde.