Sonbaharın gelmesiyle özellikle astımı olan çocukların ataklar geçirebileceğini belirten uzmanlar, anne-babaları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Astımlı çocukların tedavilerinin Eylül ayı itibari ile başlanmasının kışa hazırlıklı girmek açısından önemli olduğunu vurguluyor.
Sonbaharın gelmesi ile alerji mevsimi de geldi çattı. Özellikle bu dönem çocuklarda peş peşe hapşırma, boğazda kaşıntı, burun tıkanıklığı, nezle, gözde sulanma gibi belirtiler varsa, ebeveynlerin alerjik nezle veya göz alerjisine karşı dikkatli olması gerekir. Liv Hospital Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay da özellikle astımı olan çocukların tedavileri ve kışa hazır hale getirilmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Ahmet Akçay, "Astım günümüzde çocuklarda en sık görülen kronik bir hastalıktır. Her 7 çocuktan birinde astım görülüyor. Sık sık grip olan ve öksüren, öksürüğü 2 haftadan uzun süren, koşunca nefesi sıkışan, kokulara karşı hassas olan çocukların mutlaka astım yönünden alerji uzmanlarınca değerlendirilmesi gerekir. Astım teşhisi çok önemlidir. Yanlış teşhis, gereksiz ilaç kullanımına neden olabildiği gibi astımı olan bir çocukta da astım teşhisi atlanarak sık sık hastalanmasına neden olabilir. Bu nedenle doğru teşhis çok önemlidir." ifadelerini kullandı.
"Sonbahar astım hastalığı olan çocuklarda, sıklıkla atağa neden olabilecek bir dönemdir." diyen Akçay, "Muayene bulguları ve test sonuçlarına göre eğer astımı kontrol altında tutacak bir ilaç başlanacaksa eylül ayı, ideal bir zamandır. Kullanılan ilaçların etkisinin ortaya çıkması yaklaşık bir hafta sürebilir. Genellikle ilaçların tam olarak etkinlik sağlaması ise iki ayı bulur. Bu yüzden de astımlı çocuklarda eylül aylarında tedaviye başlanması gerekiyor ki kış ayına hazırlıklı bir şekilde girilebilsin. Astımlı çocuklarda mevsimsel gribal enfeksiyonlar en önemli tetikleyiciler arasındadır. Gribal enfeksiyonlar çocuğun bronşlarını daraltır ve krize sokabilir. Bu nedenle yaşanabilecek bir atağı engellemek için grip aşısı yaptırmak gerekir.
Akçay, ebeveynlerin alması gereken önlemleri de şöyle sıraladı: "Astımlı çocukların çocuk alerji uzmanlarınca astım kontrolü açısından değerlendirilmesi gerekir. Astım kontrolü değerlendirilmesinden sonra ilaç kullanıp kullanmayacağı, hangi dozda ve sürede kullanacağının kararı verilmelidir. Grip aşısı eylül ayında tüm astımlı çocuklara uygulanmalıdır. Grip aşısı kreş, anaokulu ve okula giden çocuklara önerilmektedir. Grip aşısı 6 aydan küçük çocuklara, yumurta ve lateks alerjisi olan çocuklara yapılmamalıdır."
CİHAN