'Sonsuz Hesaplama' ile dünyanın kainattaki cisimlere tam uzaklığını hesaplıyor

SAMSUN (CİHAN)- Dünyanın en ünlü matematikçilerine ödüllü sorular soran ve bilgisayarın bile yetersiz kaldığı sonsuza kadar uzanan sayıları bir çırpıda çözen Samsunlu Matematik Öğretmeni Aydın Cerit'e yetkililerin ilgisizliği meslektaşlarının da tepkisine neden oldu.

Samsun'da yaşayan ve dershane öğretmeni olarak emekliye ayrılan Cerit, 24 saatin 12 saatini soru çözerek geçiriyor. Metematik sevdası üzerine eşinin kendisine isyan etme noktasına geldiğini belirten Cerit, sabah erken saatte evden çıkarak Öğretmenevi'ne geliyor. Burada sayılarla imkansız denilebilecek sorular üretip daha sonra onları çözen 58 yaşındaki Cerit'in tek arzusu vatana ve milletin faydasına olacak olan buluşlara matematik çözümleriyle altyapı hazırlamak. 20 yıldır matematik üzerine çalışmalar yapan Cerit, bugüne kadar NASA'dan AB'ye kadar geniş bir yelpazede binlerce insanın zihnini meşgul eden matematiksel buluşlara imza attı. Buna rağmen hangi kapıya gitti ise eli boş dönen Cerit'e ilgisiz kalan bakan ve müsteşarlara Öğretmenevi Lokali'nde bulunan meslektaşları tepki gösterdi.

68 basamaklı bir işlemi 15 dakikada hesaplayabilen ve herhangi bir sayının 10 trilyon tabanını kullanarak 600 basamağa kadar kuvvetlerini bir kaç dakikada çözebilen arkadaşlarının "Sayı Profesörü" lakabını takdığı Aydın Cirit, "Sonsuza kadar bölünebilme metedonu buldum. Yani sonsuza kadar hesaplamanın artık önü açıldı. Bunu hesaplayacak gelişmiş hesap makineleri ve bilgisayarlar yapabiliriz. Mesela okullarda bize ne öğretilir 11'e kadar bölünebilme kuralları. Ben bunu aştım. Sonsuza kadar ve daha büyük rakamlara bölüne bilme imkanını elde ettim. Bulduğum sayılarla matematik alanına yeni terimler kazandırdım. Yani kısaca sonsuza kadar hesaplamaların önü açıldı. Bu ne demek mesela dünyanın aya ve güneşe yada kainattaki herhangi bir cisme uzaklığını yaklaşık olarak değil kesin olarak hesaplamanın önü açılmış oldu." dedi.

Emekli öğretmen Bennu Kışlacı, "Hocam her gün sabahın erken saatinde gelir akşama kadar burada soru çözüyor. Bizde hayranlıkla izliyoruz. Ama ne yazık ki, hiç bir yetkili sesini duyurmasına rağmen hocamızla ilgilenmiyor. Yetkililerin ilgisizliğini ben hocamın yaptığı soruları ve çözümleri anlayabilecek kapasitede yada bilgi donanımında olmamalarına bağlıyorum. Bu çok büyük bir çalışma dünyada ses getirecek bir olay. Hocamızı Avrupa'da ve Amerika'da havada kaparlar. Aydın hocamızın talihsizliği bu coğrafya ve topraklarda doğmuş olması. Yani ilgisizliğin bu kadarı bile bizim ağrımıza gitmeye başladı. Ama inşallah bir gün birisi fark edecek ama iş işten geçmiş olacak. Hani derler ya çiçek aşısını da Arap alimler bulmuştu diye belki 100 yıl sonra hocam içinde 'sonsuz hesaplamayı Aydın Cerit bulmuştu' diyecekler." diye konuştu.

İstatistikçi Gürkan Konal da, "Hocamın burada bir çok kişinin boş vakit geçirmek için geldiği lokalde hesaplamalar yaptığını görünce dikkatimi çekti. Hocam ne yaptığını sorduğumda anlattıkları karşısında şaşkına döndüm. Hocam bana öyle sorular sordu ki ben hesap makinesi ile bile işin içinden çıkamadım. Hesap makinesi 14 basamaklı bilgisayar ise 34 basamaklı olmasına rağmen yine soruların cevabını bulamadım. Hocam ne yaptı kafasından 2 dakika içerisinde 82 basamaklı sonucu verdi bize. Hocam dedi ki 'en büyük asal sayısı ben buldum' şaşkınlığım bir kat daha arttı. Normal bir matematik profesörü yuvarlak sonuçlar verirken hocamız dünyanın güneşe uzaklığını tam sonuç olarak verebilecek şekilde çözüm yapıyor." dedi. CİHAN
24 Mart 2015 13:05
DİĞER HABERLER