'Sorunların sebebi müdür atamalarında liyakata değil sadakate bakılması'

Balıkesir'de bir lisede müdür yardımcısı olarak görev yapan Eğitim Bir-Sen üyesi A.D. isimli öğretmenin, 4 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla Balıkesir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 10 ay hapis cezası verip hükmün açıklanması geri bırakılarak, başka bir liseye müdür olarak atanmasına sendikalardan tepkiler sürüyor.

Eğitim-İş Balıkesir Şube yöneticisi Mustafa Demirel, kararın hukuka olan güvenin de zedelenmesine yol açtığını belirterek, "Ayrıca bizim Milli Eğitim anlayışımızdan saptığımızın göstergesidir. Çünkü idareci atamaları gerçekleşirken liyakat değil sadakat esası göz önünde bulundurularak gerçekleşti. Bu insanlar sıkı, hukuk ve objektif değerlendirmelere tabi tutulmuş olsalardı bugün belki de bu sorunların pek çoğu yaşanmayacaktı." dedi.

Birleşik kamu İş'e bağlı Eğitim-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Yakup Tekin Efe, A.D. hakkındaki dava devam ederken 96 puan alarak başka bir okula müdür olarak atandığını belirterek, "Mahkeme de hükmün açıklamasını geri bırakıyor. Burada hukuki bir durum olmadığını düşünüyoruz. Bunun Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından göz önünde bulundurulup, bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Yönetici atamalarında kişilerin eğitimlerindeki yeterliliklerine göre değil, sendikalarına göre yapıldığını her platformda seslendirdik." sözlerini kaydetti.

Yönetici vasfı taşımayan kişilerin yönetici yapıldığını ifade eden Efe, "Bunun neticesinde şık olmayan durumlara doğru gidiliyor. Bunu uygun bulmuyoruz. Yönetici atamalarında verilen puanlar hukuki değil. Bunun hukuki olmadığı daha sonra da ortaya çıktı. Zaten Danıştay'ın verdiği kararla yönetici atamaları iptal edildi. Bununla ilgili Bakanlığa da yazı yazdık." diye belirtti.

Mevcut iktidarın kadına bakış açısının herkes tarafından bilindiğine dikkat çeken Efe, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim, meydanlardan 'sarı sendika' diye nitelendirdiğimiz sendikaların da kadına bakış açıları bu şekilde net olarak ortaya çıkmaktadır. Biz insanları kadın erkek olarak ayırmayan, eşit nitelikte bakan bir sendikayız. Hükümetin yandaşı olan 'sarı sendikalar' hükümet yandaşlarının kadın haklarında görsel ve yazılı medyada yaptıkları açıklamaları görüyoruz. Aynı şekilde bu sarı sendika da kadına bir cinsel obje olarak bakarak kendi kimliğini ortaya çıkarmıştır. Bunun için eğitimci olması ya da toplumun bir bireyi olması gerekmiyor. Maalesef eğitim camiasında da bu davranışlarla karşılaşıyoruz. Tabi ki hoş değil."

Sendika yöneticisi Mustafa Demirel ise Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu konuda idari bir soruşturma yapmış olması gerektiğini belirterek, "Adliyeye yansımış bir konu hakkında Milli Eğitim Müdürlüğü'nün idari bir soruşturma yaptığına dair bir açıklaması yok. Eğer bir soruşturma başlatıldıysa ki fiilden sonraki bir ay içerisinde soruşturmanın açılması şartı var yönetmelik gereği. Bunun sonucu hakkında da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapılması lazım. Ancak bugün kadar yapılmış herhangi bir açıklama yok. Ceza aldıysa 96 puanlık bir değerlendirme neye göre yapıldı? Bunların hepsinin açıklanması gerekiyor." dedi.

Benzer suçtan başka eğitimcinin yargılandığı dava sonunda 22 yıl ceza aldığına işaret ederek, "Bu durum hukuka olan güvenin de zedelenmesine yol açar. Çünkü benzer iki dava var. Hemen hemen birbirlerine neredeyse örtüşecek durumda olan iki farklı olay. Ama cezalara bakıyorsunuz birbirlerinin tamamen tersi. Birinde ceza değil ödülle desteklenmesi söz konusu. Ayrıca bizim Milli Eğitim anlayışımızdan saptığımızın söz konusu. Çünkü idareci atamaları gerçekleşirken liyakat değil sadakat esası göz önünde bulundurularak gerçekleşti. Bugün de o sıkıntılar ortaya çıkıyor. Yani idareciliği yapabilecek vasfa sahip olmayan insanların hak etmedikleri görevleri gelmiş olması, kendilerini pek çok konuda gereğinden daha fazla yetkili görmelerine yol açıyor. Ama bu insanlar sıkı, hukuk ve objektif değerlendirmelere tabi tutulmuş olsalardı bugün belki de bu sorunların pek çoğu yaşanmayacaktı." ifadelerini kullandı.

Balıkesir'de bir lisede müdür yardımcısı olarak yapan Eğitim Bir-Sen üyesi A.D. isimli öğretmen, iddiaya göre 4 kız öğrencisini tacizden yargılandı. A.D. çalıştığı okulda müdür yardımcısı olarak görev yaparken müdürler mülakatına girerek 96 puan alarak başka bir okula müdür olarak atandı. Balıkesir 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sonuçlanan davada A.D.'nin taciz olayı sabit görüldü, ancak en alt sınırı olan 10 ay ceza verildi. Kişinin bir daha yapmayacağı kanaatine varan mahkeme, cezayı 8 aya indirdi, 4 ayrı suçu birleştirerek toplam cezanın hükmünün açıklanmasını geri bıraktı. CİHAN
23 Haziran 2015 18:35
DİĞER HABERLER