Sosyal Demokratların kongresine mülteciler ve Suriye konusu damga vurdu

Sosyal Demokrat Parti (SPD), başkent Berlin'de Olağan Genel Kurul toplantısı düzenliyor. Dün ongrenin açılış konuşmasın yapan Aydan Özoğuz mülteciler için dayanışma talep etti. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Alman Ordusu'nun Suriye'de görev üstlenmesini savundu. Kongrede Sigmar Gabriel ve ekibinin ise bugün güven tazelemesi bekleniyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Büyük Koalisyon ortağı olmasından bu yana ilk Olağan Genel Kurul toplantısın düzenliyor. Berlin'de 568 delege, yönetim kurulu üyeleri ve uluslararası misafirlerin katıldığı kongreyi bine yakın gazeteci takip ediyor. SPD Genel Başkan Yardımcısı, hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz dün başlayan toplantının açılış konuşmasında delegelere seslenerek, mültecilerle dayanışma gösterilmesini talep etti. Özoğuz, SPD'den zamanımızın sorunlarına çözüm üretmesinin beklendiğini ifade etti.
Genel Kurulun dünkü oturumuna katılan SPD'nin son Federal Başbakanı Gerhard Schröder konuşma yaptı. Sekiz yıl aradan sonra ilk kez partisinin kongresine katılan Schröder, hayata göz yuman SPD'li Günter Grass, Egon Bahr ve Helmut Schmid'ti andı. Schmidt, Bahr ve Grass'ın partisine ve ülkesine yaptığı hizmetleri dile getiren Schröder, SPD'nin bu efsane siyasetçilerinin geçen yüz yıla damgasını vurduğunu, savaşın iğrenç yönünü gördükleri için her zaman barıştan yana tavır aldıklarına dikkat çekti.

Kongrenin açılış oturumunda Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya'nın dış politikalarına SPD'nin damgasını vurduğunu söyledi. Parti içinde Alman Ordusu'nun Suriye'de görev yapmasına karşı çıkanlara anlayış ve saygı gösterdiğini ifade eden Steinmeier, bu göreve 'hayır' demenin ahlaki açıdan 'evet'ten daha üstün olmadığını vurguladı. Federal Meclis'in onayını yerinde bulduğunu söyleyen Steinmeier, Suriye'deki sorunun ancak siyasi yolla çözülebileceğini, ancak IŞİD terör örgütü ile siyasi çözümün mümkün olmadığına da dikkat çekti. "Birçok şey için geç kalındı, ancak hala çok geç değil" diyen Steinmeier, Suriye'de siyasi çözüm için gelecek hafta New York'ta toplantı yapılacağını aktardı. Steinmeier ayrıca Almanya'nın dünyadaki konumunun değiştiğini, sorumluluğu üstlenmek istediğinden dolayı değil, bunun Almanya'dan beklendiği ve üstlenmek zorunda olduğunu vurguladı.

GABRİEL VE EKİBİ BUGÜN GÜVEN TAZELİYOR

SPD Genel Kurulu'nun bugünkü oturumunda ise yönetim kurulu üyeleri seçilecek. Partiyi 2009'dan bu yana yöneten Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel'in yeniden Genel Başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Gabriel'in iki yıl önceki kongrede elde ettiği yüzde 83,6'lık oy oranının altına düşüp düşmeyeceği merak konusu. Gabriel'in bugün alacağı oy oranın iki yıl sonraki genel seçimlerde başbakan adaylığı konusu ipucu olabileceğine dikkat çekiliyor. SPD'nin iki buçuk günlük Genel Kurul toplantısında delegelerin 900 civarında önergeyi değerlendirip oylaması bekleniyor. CİHAN
11 Aralık 2015 11:45
DİĞER HABERLER