'Sözde Yeşil Yol' belgeseli tehlikeyi gözler önüne serdi!

'Sözde Yeşil Yol' belgeseli tehlikeyi gözler önüne serdi!
Dünyaca ünlü Karadeniz yaylaları bir ölüm kalım mücadelesi içinde. Ne yapılmak istendiği doğru dürüst anlatılmadan büyük bir projeye daha girişilmiş durumda zira...

Yeşil Yol denilen bu proje yavaş yavaş uygulamaya kondukça yaylaları nasıl bir tehlikenin beklediği de ortaya çıkıyor.
Proje sadece bir şehri değil neredeyse bütün Karadeniz’i ilgilendiriyor. Bölge Turizmini canlandırmaya yönelik yapıldığı ileri sürülse de insanlar endişe içinde. Çünkü ne olacağını bilmiyorlar. 
 
Samanyolu Haber Televizyonu Hesap Defteri belgeseliyle işte bu derin endişeyi, insanların mücadelesini ve bu mücadelenin neden verildiğini bizzat yayla sakinlerinin anlatımıyla gündeme taşıyor.

Proje Koordinatörlüğünü Veysel Karani Gümüşdereli’nin üstlendiği tecrübeli bir yapım ekibinin binlerce metre yükseklikte zor şartlar altında gerçekleştirdiği çekimler bile bu projenin nelere mal olabileceğini açık bir şekilde gösteriyor. Kültür ve tarih yok olma ve dahası talan edilme tehlikesi ile karşı karşıya iken yaylalarını korumaya çalışan insanların anlatımı önemli.

Belgesel yol yapım çalışmaları sırasında gerçekleşen tahribatı da gözler önün seriyor. Her ne kadar kesilen ağaçlar önemsiz dense de tahribat bir hayli fazla.



Yol yapımı sadece bir başlangıç. Hesap Defteri yayla sakinlerini bekleyen diğer tehlikeleri de hatırlatıyor. 
Türkiye’de bir mücadelenin simgesi haline gelen insanlar kararlı. Ancak bu projeyi bir şekilde yapmak isteyenler de boş durmuyor. İyi ile kötünün mücadelesi gibi adeta. 



Yeşil yol projesinde gerçekten amaç turizm mi yoksa rant mı, yayla halkı neden bu projeyi istemiyor, yeşil yol projesi yapılırsa ülkemizi neler bekliyor... Bu gibi soruların hepsinin cevabını SÖZDE YEŞİL YOL belgeselinde. 
 
Hesap Defteri "Sözde Yeşil Yol" belgeseli bu akşam 23.00'da Samanyolu Haber TV de... 

29 Ağustos 2015 11:27
DİĞER HABERLER