İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda manipülasyon’ ve ‘spekülasyon’ yaparak haksız kazanç elde eden bazı kişilere yönelik olarak başlatılan operasyon genişletiliyor.
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, operasyonun altı aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu ve halen 22 kişinin gözaltında olduğunu bildirdi. Ancak Mali Şube Müdürlüğü’nün yürüttüğü operasyonlar kapsamında gözaltına alınanların 36’ya ulaştığı ve aralarında ekonomi dergilerinde yazan gazetecilerin de bulunduğu 60’tan fazla kişinin ifadesinin alınacağı öğrenildi. Organize suç örgütü lideri Vedat Peker ve Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak’ın da yer aldığı şebekenin, milletvekili, bürokrat, bazı üst düzey emniyet müdürleri ile organize suç örgütü liderlerinin paralarını da kullandığı iddia edildi. Karapara aklamakla suçlanan şüphelilerle ilgili soruşturmayı Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan yürütüyor. Polis, şebekenin Ankara, İzmir ve Adana’daki ayaklarına yönelik operasyon başlatırken, operasyon kapsamındaki tutarın 100 milyon YTL olduğu öğrenildi. Soruşturmanın genişlemesiyle bu rakamın daha da artacağı ifade ediliyor.
İstanbul polisi, önceki gün Borsa’da tarihî bir operasyona imza attı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK)'nın şikayeti üzerine Borsa şirketleri Lio Yağ, Koniteks, Ünal Tarım, Emek Elektrik, Okan Tekstil ve Kent Gıda hisselerinde 6 ay önce başlatılan çalışmalar sonucunda harekete geçen Mali Polis, İMKB'nin İstinye'deki binası ile Şişli, Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar'da bulunan 6 şirket ve aracı kurumlar ile çeşitli adreslere operasyon düzenledi. Aralarında Borsa yasaklıları ve aracı kurum yöneticilerinin de bulunduğu 22 kişi gözaltına alınırken dün gözaltı sayısı 36'a ulaştı. Fenerbahçe'nin eski futbolcusu Mecnur Çolak, işlem yasaklıları Yalçın Kaya ile Cihat Sütşurup'un kilit isimleri oluşturduğu gözaltına alınanlar arasında diğer isimler şunlar: K Yatırım'ın sahibi Halit Acartürk, EVG Yatırım'ın ortağı Ertan Yılmaz, Kent Gıda'nın sahibi Tahincioğlu ailesinin damadı Can Dilmener, Ayşegül Tuncel, Sefer Emanet, Ömer Bölükbaşoğlu, Veysel Keskin, Ahmet Özgür, Murat İlgeç, Tuncay Şen, Mehmet Görgepoğlu, Ahmet Yavuz Koç, Mustafa Görgepoğlu, Aycan Ferik, Behçet Erdem, Tanju Kanbur, Sezgin Ayık, Sinan İyik ve Hasan Ütebay. Operasyonda polisin, K Menkul başta olmak üzere üç aracı kurumu teknik takibe aldığı ve gözaltına alınan zanlıların kendi aralarında hisse senetlerine spekülatif değer kazandırılmasıyla ilgili telefon görüşmeleri yaptıklarının tespit edildiği bildirildi. Zanlılardan Mecnur Çolak'ın telefon görüşmelerindeki kayıtlardan, vurgunun içinde Vedat Peker'in de olduğunun belirlendiği öne sürüldü. Polis, şebekenin Ankara, İzmir ve Adana'daki ayaklarına yönelik operasyon başlatırken, operasyon kapsamındaki tutarın 100 milyon YTL olduğu öğrenildi. Bu arada soruşturmada adı geçen 131 kişinin mal varlığına mahkemece ihtiyati tedbir konuldu.
'Keriz silkelemeyle küçük yatırımcı soyuluyor'
Borsa'da manipülasyon yapan şebeke şöyle çalışıyor: Yükseltilmesine karar verilen hisseler öncesinde aralarında işadamı, milletvekili, mafya üyeleri ve bürokratların bulunduğu kişilerden para toplanıyor. Bir hisse senedinin yüksek fiyatlara çıkartılması için işlem yapılan firmanın sahibi ile anlaşılıyor. Eğer yüzde 20'si halka açık hisse senedinde suni fiyat hareketi yapılacaksa, firmanın sahibi halka yüzde 10 daha hisse arz ederek oyunu bozabilir. Firma sahibi ile anlaştıktan sonra önce bu tezgahı hazırlayanlara ait üç hesapta hisse senedi düşük fiyattan toplanmaya başlıyor. Piyasadaki hisselerin yüzde 50 gibi büyük çoğunluğu düşük fiyatlardan toplandıktan sonra kademeli olarak yükseltilip belli bir seviyeye çıkarılıyor. Ardından ekonomi dergilerinde irtibatlı olan gazeteciler kullanılıyor. Haftalık dergilerde hisseyle ilgili ‘şu fiyata yükselecek' şeklinde yazılar yazdırılırken, önceden haber verilerek onların da haksız kazanç elde etmeleri sağlanıyor. Bu şekilde hisse senedinin dolaşımı sağlanarak çetenin bir müddet sonra yapacağı satış işlemlerini kolaylaştıracak suni piyasa oluşturuluyor. 1 liradan 3 veya 5'e kadar yükseltilen hisseler küçük yatırımcıya satılarak operasyon tamamlanıyor. Burada firma sahibinin kârı, suni de olsa hisse senedinin fiyatının yükselmesi. Çünkü hisse senedine operasyon yapıldıktan sonra, kağıt belli bir noktada duruyor. Bu nokta da, hisseye operasyon başlatıldığındaki fiyatın mutlaka üzerinde oluşuyor. Üst düzey bir Emniyet yetkilisinin verdiği bilgilere göre, yıllardır, âdeta kumar zihniyetiyle hisse senetlerinde trilyonluk operasyonlar yapılırken, küçük yatırımcı ‘keriz silkeleme' denilen yöntemle soyuluyor
ZAMAN