Türkiye'nin lider GSM operatörü Turkcell'de yerli ve yabancı ortaklar arasında yaşanan çatışmayı sona erdirmeye yönelik adım atıldı.
Sermaye Piyasası Kurulu, küçük yatırımcıyı temsilen ikiden az olmamak şartıyla yönetim kurulu üye sayısının üçte birinin bağımsız isimlerden oluşması şartı getirdi. Sürpriz kararın ardından şirket hisseleri yüzde 4,62 prim yaptı.
İskandinav TeliaSonera ile Rus Alfa'nın Turkcell'de yönetimi ele geçirme girişimi Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) sürpriz tebliğine takıldı. SPK, halka açık şirketlerde küçük yatırımcıyı temsilen ikiden az olmamak şartıyla üye sayısının üçte birinin bağımsız isimlerden üye bulundurulması şartı getirdi. Tebliğin Turkcell'in olağanüstü genel kurulunun yapıldığı 12 Ekim'den itibaren geçerli olduğunun belirtilmesi şirketteki yabancı ortakların hesaplarını altüst etti. Sürpriz gelişmeyi değerlendiren uzmanlar, 7 kişilik Turkcell Yönetim Kurulu'nda kararların 5'e 2 çoğunlukla alındığını belirterek, "3 bağımsız üye Turkcell'in yol haritasında çok kritik konuma geldi. Bu aynı zamanda İMKB 30'da yer alan bankalar dışındaki Koç ve Sabancı gibi holdingler ve Doğan Yayın'da küçük yatırımcının temsil hakkı kazandığı devrim niteliğinde bir adımdır. Turkcell'de ana ortaklar arasındaki ihtilaf bu süreci hızlandırmıştır." dedi. Analistler düzenlemenin uzun vadede, hissedarlar arasında yaşanan çatışmayı sona erdirecek olması nedeniyle olumlu olduğunu belirtiyor. Bu arada Turkcell hisseleri, genel kurulun toplanacağı ve kâr dağıtımının onaylanacağı beklentisiyle yüzde 4,62 prim yaparak 8,60 liraya yükseldi. Çukurova Holding, Turkcell'in 12 Ekim'de yapılacak olan genel kurulunun iptali için dava açmış, diğer ortaklar TeliaSonera ve Rus Altimo ise iptal davası için haklı gerekçe bulunmadığını ve bunun Turkcell'in menfaatini gözetmeyen bir girişim olduğunu açıklamışlardı. Mahkemenin genel kurulun iptali için Çukurova'nın açtığı davayı reddetmesi sonrasında, genel kurul dün yapıldı. Genel kurulda görüşülecek konular arasında kâr dağıtımı ile yönetim kurulu üyelerinin değiştirilmesi ya da azli maddeleri bulunuyordu. Turkcell'in kurucusu ve fikir babası MV Holding Başkanı H.Murat Vargı ise geçen cuma yaptığı açıklamada Turkcell Yönetim Kurulu'nun istifasını istemiş, 7 yönetim kurulu üyesinin 3'ünün ana ortakların temsilcilerinden, 4 üyenin SPK tarafından seçilmiş bağımsız üyelerden oluşmasını talep etmişti. Genel kurul öncesi yayımlanan SPK'nın ilgili tebliğinde, "Yönetim kurulunun, sayısı ikiden az olmamak üzere en az üçte biri bağımsız üyelerden oluşur. Bağımsız üye sayısının hesaplanmasında küsuratlar izleyen tam sayı olarak dikkate alınır." denildi. TeliaSonera Başkan Yardımcısı Cecilia Edström de düzenlemeyi pozitif olarak değerlendirdiklerini söyledi. EKONOMİ SERVİSİ
Yabancı ortaklar kâr dağıtımını yine engelledi
Turkcell yönetimini değiştirmekte kararlı olan yabancı ortaklar TeliaSonera ve Altimo, bu yıl 3. kez yapılan olağanüstü genel kurulda yine istediğine ulaşamadı. Bir gün önce SPK'nın aldığı karar, Tepebaşı'ndaki Turkcell binasında dün yapılan genel kurulda tansiyonu artırdı. Önceki genel kurulda 2 denetçiyi değiştirmeyi başaran yabancı hissedarlar, bu defa gündeme yönetim kurulu başkanı ve bağımsız üye Colin J. Williams'ın azli ve yeni üyenin seçimi gündem maddesini ekletmeyi başarmıştı. Yabancılar, Williams'ı azl edecek, yerine de kendi adaylarını seçeceklerdi. Ancak, SPK'nın kararnamesi hesapları alt üst etti. Gündem maddelerine geçilmeden, SPK'nın aldığı kararların uygulanmasını isteyen Çukurova Grubu ile yabancı ortaklar arasında tartışma yaşandı. Başkan Williams konunun denetçilere intikal ettiğini söyledikten sonra, esas gündeme geçildi. Yönetim kurulu üyelerinin 2010 faaliyetine göre ibrası olan 4. madde görüşülürken, yabancılar, Williams'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ibrasını onaylamadı.
TeliaSonera'nın avukatı Faik Işık, Hüseyin Basina'yı yönetim kurulu başkan adayı gösterdi. Çukurova'nın avukatı, üye sayısının artırılması için şirket esas sözleşmesinde SPK'nın önerdiği değişikliğe gidilmesini talep etti. Ancak avukat Ahmet Pekin hiçbir gerekçe gösterilmeden yönetim kurulu üyelerinin azledilebileceğini, SPK kararının buna engel olmadığını öne sürdü ve 5. maddenin oylanarak karara bağlanmasını talep etti. Tartışmalar alevlenince, divan başkanı, hükümet komiserinden görüş istedi. Komiser SPK mevzuatına uyulması gerektiğini dile getirince,başkan 5. maddeyi gündemden çıkardı. Bunun üzerine TeliaSonera avukatları salonu terk ederken, yönetim kurulu üyeleri 2010 faaliyet yılı finansal sonuçlarını onaylamadı ve temettü dağıtımı yapılamadı. Uzmanlar kanuni denetçilerin şirketi yeniden olağanüstü genel kurula götürmesi gerektiğini ifade ederek, "Genel kurulun 3 bağımsız üyeyi yönetime seçmesi herkesin menfaatine olacaktır." diyor.