Spor Genel Müdürü Baykan:

Spor Genel Müdürü Baykan: -Ne oluyor, tribünleri, salonları, engelli sporcuların bulunduğu ortamları kullanarak, spora şiddet dürtüsünü sokmaya çalışanlara... Bu insanlara hadlerini bildirmek ve Türkiyede fair-play anlayışını, sad
KONYA (A.A) - Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Ne oluyor, tribünleri, salonları, engelli sporcuların bulunduğu ortamları kullanarak, spora şiddet dürtüsünü sokmaya çalışanlara... Bu insanlara hadlerini bildirmek ve Türkiyede fair-play anlayışını, sadece sporda değil her alanda yerleştirmek istiyoruz dedi.
     Baykan, (A) Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, eski Devlet Bakanı Işın Çelebi, Beşiktaşlı eski futbolcu Ali Gültiken ve Dünya Fair Play Komisyonu üyesi Erdoğan Arıpınar, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından Mevlananın 739. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinleri kapsamında düzenlenen Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşisine katıldı.
     Baykan, burada yaptığı konuşmada, fair-play ödüllü Konyada bu toplantının yapılmasının çok sevindirici olduğunu belirtti.
     Mevlananın hoşgörü, kardeşlik dediği gibi fair-playin de rakibe saygı, onun haklarını gözetme ve kardeşliği anlattığını ifade eden Baykan, şunları kaydetti:
     Her yıl bu dönemde Konyadan kardeşlik ve barış mesajları veriyoruz. Ne oluyor, tribünleri, salonları, engelli sporcuların bulunduğu ortamları kullanarak, spora şiddet dürtüsünü sokmaya çalışanlara... Bu insanlara hadlerini bildirmek ve Türkiyede fair-play anlayışını, sadece sporda değil her alanda yerleştirmek istiyoruz. Psikolojik sorunları olan insanlar spor müsabakasında birine yumruk attığı zaman, bunu tarafgirlik adına yapıyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Sporda şiddeti doğrudan etkileyen etmenleri incelediğimizde rakip takım birinci, hakem ikinci, medyanın rolü ise üçüncü sırada yer alıyor.
     Baykan, son 1 yılda yazılı basın incelendiğinde 137 kez manşetlerde savaş, kavga ve intikam kelimelerinin geçtiğini söyledi.
     Şiddet olaylarında medyanın da rolünün olduğunu vurgulayan Baykan, Galatasaray-Beşiktaş engelli basketbol takımlarının maçında midemizi bulandıran olaylar yaşandı. Gençlik ve Spor Bakanımız ile o salonda incelemelerde bulunduk. Bu olaylar olmasaydı o maç ne kadar gündeme gelecekti- Akhisar Belediyespor-Antalyaspor maçında şiddetli yağmur altında ıslanan Antalya taraftarını, Akhisarlılar kendi tribünlerine davet etti. Birlikte tezahürat yaptılar, takımlarını desteklediler ama bu ne kadar yer buldu diye konuştu.
    
     -Bu koltukta oturmak çok kolay değil-
    
     (A) Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı ise Konyaya her geldiğinde sevgi ve hoşgörü ile karşılaştığını, bu kentte teknik direktör olarak çıktığı maçların genellikle beraberlikle, kardeşlikle sona erdiğini aktardı.
     Genç milli takımlarda Konyadan 3 oyuncunun olduğunu anımsatan Avcı, genç nüfusa sahip Konyanın yeni stat projesiyle daha iyi yerlere geleceğini belirtti.
     Futbolda dürüstlüğün çok önemli olduğunu anlatan Avcı, Bilimin ve eğitimin, sporun içinde olması lazım. Sporun bütün branşlarında kaliteli insanlar yetiştirmemiz lazım. Başbakanımızın söylediği bir laf var; Mevlanasız bir Türkiye ruhsuz kalır diyor. Sevgi, dürüstlük ve hoşgörü benim için çok önemli ifadelerini kullandı.
     Müsabakalarda yaşanan olaylarla ilgili bir soruyu da cevaplayan Avcı, Ben, medyanın olayları kışkırttığını düşünüyorum. Az evvel Akhisar Belediyespor- Antalyaspor maçının medyaya nasıl yansıdığı çok önemli. Bu ülkenin insanları olarak aynı statta maç izledik. Gönül onları arzuluyor. Yöneticiler, futbolcular, teknik direktörler, medya ve bütün paydaşlar olayın ucundan tutarsa doğru şeyler olur dedi.
     Avcı, Oyuncu seçimlerini sadece Galatasaray ve Fenerbahçeden yaptığınıza dair eleştiriler var, bu konuda baskı hissediyor musunuz- sorusuna ise şöyle cevap verdi:
     Bu koltukta oturmak çok kolay değil. Rüzgar her türlü esiyor. Ben milli takımda tam bir seneyi doldurdum. Geldiğimiz süreçte Avrupanın ortalama 3. en genç takımıyız. Bir değişim süreci yaşıyoruz. Kulüplerdeki yabancı sayısını biliyorsunuz. Bugün Trabzonsporda 13 yabancı oyuncu var. Mayıs ayında Avrupada 5 hazırlık maçı oynadık. O gün 10 değişik oyuncu 8 Anadolu kulübü ve Avrupadan seçilmişti. Ben Hasan Ali Kaldırımı açıkladığımda Kayserispordaydı. Bu 8 oyuncunun 6sını Galatasaray ve Fenerbahçe aldı. Benim suçum değil, bu Türkiyenin gerçeği. Bu sefer kadroyu açıkladığımda resim şuna dönüyor; Galatsaray ve Fenerbahçeden oyuncu alıyorlar. Böyle değil. Bütün Türkiye ve Avrupadan alıyoruz. Konyaspordan, Trabzonspordan niye futbolcu almayayım. Baskı var ama biz inandığımız, bildiğimiz doğru yolda en sağlıklı şekilde ilerlemeye çalışıyoruz. Devamlı gelişim göstermeye çalışıyoruz. Bunun karşılığında bir gerçek var; sonuç almak lazım. İnşallah mart ayı ile o sonuçları alırsak o güven ortamında devam ederiz.
     Daha sonra, söyleşi kapsamında fair-play sergisi açıldı.
    
     Muhabir: Mümin Altaş
     Yayıncı: Ahmet Kayır
13 Aralık 2012 18:29
DİĞER HABERLER