Star'ın 'birincilik' haberi asılsız; Makedonya ile ayakkabı kutusu krizi kapıda

Makedonya'da "ayakkabı kutusundaki paralarla" yapıldığı iddia edilen Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin "üstün başarı" haberi asılsız çıktı. Makedonya'da revaçta olmayan söz konusu üniversiteye yerli öğrencilerin de rağbet etmediği ortaya çıktı. Makedonya üniversitelerini yakından tanıyan bir yetkili, "Keşke bu üniversite, başarılarıyla Türkiye'nin gururu olsaydı. Ama ne yazık ki öyle değil. Böylesi son derece abartılı ve asılsız haberlerle 'ayakkabı kutusu' ayıbı kapatılmak isteniyor." dedi. Söz konusu haberin Makedonya ile Türkiye arasında diplomatik kriz çıkarmasından da endişe ediliyor.

KENDİSİNDEN SONRA GELEN ÖZEL ÜNİVERSİTELERİN ÇOĞU TABELA ÜNİVERSİTESİ

Hükümete yakın Star gazetesinin dün manşetten "yanlış fotoğrafla" verdiği haberin içeriğinin de gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin, "ülkedeki 15 özel üniversite arasında birinci olduğu" iddiasının tamamen asılsız olduğunu belirten kaynaklar, Makedon Eğitim Bakanlığı'nın en son 2014'te açıkladığı resmi listede bu üniversitenin 7. sırada yer aldığını belirtti. Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin, özel üniversiteler arasında ise birinci değil üçüncü olduğu açıkça görülürken, kendisinden sonraki özel üniversitelerin çoğunun da "tabela üniversitesi" türünden ciddiyetsiz yapılanmalar olduğu kaydedildi. Söz konusu özel tabela üniversitelerine Türkiye'den giden birçok Türk öğrenci de büyük mağduriyetler yaşamıştı.

2 milyon nüfuslu Makedonya'daki üniversiteler arasında yapılan söz konusu "temel" liste, 21 ayrı kıstasa göre belirlendi. Bu kıstaslar ise üç ayrı kategoride toplandı.

KRİTERLERDEKİ DENGESİZLİK SIKINTI GÖSTERGESİ; İLERLEME DEĞİL, GERİLEME VAR

Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin harcama kalemlerinin oldukça yüksek olması, söz konusu üç kategorinin birinde 90 puan almasında büyük rol oynadı. Diğer 2 kategoride ise 100 üzerinden sadece 27 ve 22 alabilmesi, "ciddi sıkıntı göstergesi" olarak değerlendirildi.

Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nın izni ve aktif katkısıyla hazırlanan resmi tablo, uluslararası Şangay dünya üniversiteleri akademik sıralama endeksi tarafından da referans alınıyor.

2010-2011 sezonunda aynı listede 6. sırada yer alan üniversitenin, son sıralamada 7'nciliğe gerilemesi de dikkat çekici bulundu. Öğrenim kalitesi bakımından Makedonya'da fazla revaçta olmayan Uluslararası Balkan Üniversitesi'ne, yerli öğrencilerin de pek itibar etmediği belirtildi.

"İNŞAAT BİTME AŞAMASINDA" YALANI…

Haberde inşaatın bitme aşamasına geldiği iddia edilirken, dün çekilen yeni fotoğraflarda, rektörlük binası hariç, kampüsün büyük bölümünün halen kaba inşaat halinde olduğu net olarak görülüyor.

Star gazetesinin, dün manşet fotoğrafı olarak üniversite yerine meşhur tiyatro binasını kullanması da alay konusu olmuştu. Gazete, söz konusu fotoğrafın yanlışlıkla kullanıldığını iddia etmiş; "fotoğraf hatası suistimal edilerek 'paralel' algı operasyonu" yapıldığını" savunmuştu. Üniversitenin "üstün başarılarıyla" ilgili haber metninde ise "tek bir yalan bile olmadığı" iddia edilmişti.

MAKEDONYA İLE 'AYAKKABI KUTUSU' KRİZİ KAPIDA

İnşaatının büyük kısmı henüz tamamlanmayan Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin bazı uygulamalarının geçmişte Makedonya ile büyük sıkıntıya yol açtığı biliniyor. Star gazetesinde yer alan, üniversitenin "ayakkabı kutusundaki para ile yapıldığı" iddiasının da yeni ve daha büyük bir krize sebep olmasından korkuluyor. Bu çerçevede Makedon devletinin "kayıt dışı para" konusunda çok hassas olduğu vurgulanıyor. 17 Aralık sonrası yolsuzluk, rüşvet ve ayakkabı kutusu tartışmalarının Makedonya'ya uzanması üzerine Makedon anamuhalefet partisi SDSM, parlamentoya soru önergesi vermişti. SDSM kurmaylarından Radmila Sekerinska tarafından verilen önergede Üsküp yönetimine "kara para" konusunda sert uyarılarda bulunulmuştu. Sekerinska, parlamentoda yaptığı konuşmada "İçişleri Bakanlığı, Makedonya'ya giren ayakkabı kutularını kontrol ediyor mu acaba? Türkiye'deki yolsuzluk ve rüşvet olaylarının Makedonya ile alakası olduğu ortada." ifadesini kullanmıştı. Şekerinska'ya cevap veren iktidar partisinden bir milletvekili ise olayla ilgili 'belge' olmadığı için meseleyi 'spekülasyon' olarak nitelemişti.

Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şinasi Gündüz ise üniversiteye 2006 yılından bugüne kadar yapılan bütün bağış ve desteklerin Makedon yasalarına uygun olduğunu, banka kanallarıyla üniversite veya üniversitenin bağlı olduğu vakfın hesaplarına aktarılan bağışların yasal denetimden geçtiğini savunmuştu. Gündüz şöyle konuşmuştu: "Kayıt dışı olan ya da yasal çerçevede denetlenmeyen, yasa dışı yollarla şu ya da bu şekilde üniversiteye aktarılmış olan hiçbir kuruş söz konusu değildir."

KEŞKE ÜLKEMİZİN GURURU OLSAYDI; ASIL AMAÇ, AYAKKABI KUTUSUNU TEMİZE ÇIKARMAK

Makedonya'daki yüksek öğrenim kurumlarını yakından tanıyan bir yetkili, olayla ilgili üzüntüsünü şöyle dile getirdi: "Keşke bu üniversite, başarılarıyla Türkiye'nin gururu olsaydı. Buna çok sevinirdik. Ama maalesef durum öyle değil. Burada amaç başka… Böylesi son derece abartılı ve asılsız haberlerle 'ayakkabı kutusu' ayıbı kapatılmak isteniyor." CİHAN
16 Haziran 2015 15:41
DİĞER HABERLER