Steinmeier-Kerry ikilisi Suriye konusunda Türkiye'yi es geçti

Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Suriye'deki krizin çözümünün şartının Suriye devletinin ayakta kalması ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması" olduğunu söyledi.

Yarın Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da katılımıyla Avusturya'da düzenlenecek olan Viyana zirvesi öncesi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi Berlin'de ağırlayan Steinmeier, Suriye kriziyle ilgili olarak Washington-Moskova ve Tahran-Riyad başkentlerini beraberce zikretti ve Türkiye'ye değinmedi. Alman bakan, "Suriye'deki krizin sonlandırılması için kati olan şartın ortak istek olan Suriye'nin devlet olarak kalması; hiç tereddütsüz komşular ve Lübnan ve Irak için sonuçlar doğuracak Suriye topraklarının bölünmesinin başlamaması olduğunu düşünüyorum." dedi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması için "şimdi bu tür görüşmelerin başlaması gerektiğini" ifade eden Bakan Steinmeier, Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonlarına da tepki gösterdi.

Federal Dışişleri Bakanlığı'ndaki ikili görüşmeler öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Steinmeier, "Rusya'nın sahneye askerleriyle çıkması, Suriye'deki çözümü daha da zora soktu. Askeri müdahaleler daha fazla acılara yol açtı ve daha fazla sığınmacının ülkeyi terk etmesine sebebiyet verdi." uyarısında bulundu. Steinmeier, "Şunu biliyoruz ki, siyasi çözümün şartı Washington ve Moskova'nın birbirlerine köprü kurabilmelerine bağlıdır." dedi.

İran ve Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'daki konumlarının önemine dikkat çeken Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Tahran ve Riyad'daki görüşmelerim iki taraf arasındaki hendeklerin ne kadar derin olduğunu ve iki tarafı bir araya getirmenin ne kadar zor olduğunu ispatladı." ifadesini kullandı. Steinmeier, İran ve Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'daki rollerine atıfta bulunarak "Suriye'deki krizinin etkisiz hale getirilmesi için ikiliyle yapılan görüşmelerin kaçınılmaz olduğunun" altını çizdi.

JOHN KERRY DE TÜRKİYE'Yİ ZİKRETMEDİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise konuşmasında, Suriye'yle ilgili olarak, "Herkes askeri değil siyasi bir sürecin krizi çözüme sevk edeceği konusunda ortak görüş bildirdi. İran, Rusya, ABD, Almanya ve Avrupa bunu destekledi." dedi. Türkiye'nin adını zikretmeyen Kerry, "Tüm destekçiler bunu kabul etti. Şimdi sadece bir şey engel olarak yolda duruyor. O da anlaşmanın süratle uygulanmasıdır." diye konuştu.

"Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını istediklerini" belirten Kerry, "Suriye'nin içte bir olması ve bölünmemesi, laik bir devlet olması, çoğulcu olması ve insanların geleceklerini seçimlerle kendilerinin tayin etmeleri gerektiğiyle ilgili mutabıkız. Hepimiz IŞİD'e karşıyız ve buna karşı tüm güçlerin bir araya getirilmeleri ve bunların konsantre biçimde güçlendirilmeleri gerektiği düşüncesindeyiz." dedi. CİHAN
22 Ekim 2015 18:36
DİĞER HABERLER