Steinmeier: NATO, sığınmacı krizini çözemez

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in hafta başında Türkiye'ye yaptığı ziyarette Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Ege Denizi'nde mülteci kriziyle mücadelede NATO'nun devreye girmesi yönündeki talebi ile ortaklaşa kararlaştırılan öneri Brüksel'de yapılan NATO savunma bakanları toplantısında tartışılıyor.

NATO'dan Türkiye'nin kıyılarını gözetim altında tutarak AB'ye yasadışı göçü engellemesi talep edildi. Yunanistan tarafından Merkel'in Ankara temasları sonrası yapılan "NATO, sığınmacı akınına karşı görevlendirilirse, Ege'de sadece Türkiye karasularında izleme yapılabilir. Yunanistan sularına giremez." açıklaması ise toplantıya damgasını vurdu.

NATO zirvesi öncesi açıklamada bulunan Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in "NATO sığınmacı göçü hareketliliğinin yönetilmesinde rol oynayamaz." çıkışı da dikkat çekti. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Merkel'e imalı dille göndermelerde bulunan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Steinmeier, NATO'nun göreve çağırılmasını eleştirerek transatlantik ittifakın mülteci krizini çözüme kavuşturamayacağını söyledi. Steinmeier, "NATO'nun insan kaçakçılığıyla etkin mücadele edilmesi için konumları gösteren resimlerin iletilmesi noktasında en fazla keşiflere dâhil edilebileceğini" kaydetti.

"PARLAMENTO AYDINLATILMALIDIR" TALEBİ

SPD Federal Meclis Grubu da Steinmeier'e destek vererek Ankara'da kararlaştırılan öneriye karşı çıktı. Grup Başkanı Rolf Mützenich Berliner Zeitung'a verdiği demecinde "Kıyıların korunmasını sağlamak ve sığınmacıları taşıyan insan tacirlerini denizde engellemek için benim ilk tercihim NATO'ya bunları sormak olmaz." ifadesini kullandı. İlgili konudaki yetkili birimin AB sınır güvenliğinden sorumlu Frontex olduğunun altını çizen Mützenich, Merkel'in Federal Mecliste üzerinde mutabık kalınan NATO planıyla ilgili ayrıntıları açıklamasını istedi. Grup içinde yapılan diğer açıklamalarda da sınır güvenliğinden sorumlu olanların NATO askerleri değil Frontex polisleri olduğu kaydedildi.

Diğer taraftan ise NATO savunma bakanları ABD'nin, IŞİD'le mücadelede askeri ittifakın AWACS tipi keşif uçaklarının kullanılması yönündeki başvurusunu da değerlendirdi. Rusya ile ilişkiler, ittifakın doğusunda savunma yeteneğinin güçlendirilmesi, siber saldırılar, Afganistan'ın durumu ve Gürcistan ile ilişkiler de NATO savunma bakanlarının gündem maddeleri arasında. CİHAN
10 Şubat 2016 18:17
DİĞER HABERLER