Fransa'nın Strasbourg şehrinde 18-20 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek Dünya Demokrasi Forumu bugün yapılacak resmi açılış ile başlıyor. 2012 yılından beri düzenlenen forumun bu seneki konusu "özgürlük ve denetim" olarak belirlendi. 50'ye yakın ülkeden bin 500 katılımcının yer alacağı foruma liderler, kanaat önderleri, aktivistler, öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, şirket temsilcileri, ve gazeteciler iştirak edecek.
Davos'ta düzenlenen demokrasi forumu benzeri bir organizasyon hedefleyen Avrupa Konseyi, bu sene düzenlenecek organizasyona Avrupa Konseyi Başkanı Anne Brasseur, Genel Sekreter Thorbjørn Jagland, İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks katılırken, siyasi liderler, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarından da katılımcılar olacak.
GÜVENLİK VE ÖZGÜRLÜKLER ARASINDAKİ DENGE NASIL OLMALI
Dünyanın her bir köşesinde, demokrasiler çeşitli güvenlik açıklarıyla karşı karşıya kalırken, aşırıcılık, ekonomik riskler, teknolojik tehlikeler, çevre sorunları, ve coğrafya politikaları da tartışılmaya devam ediyor. Yakın zamanda Paris'te meydana gelen vahim terör saldırıları, toplum içine korku hissi salarak halkın dengesini bozmakta, istikrarsızlaştırmakta, bölünmeleri hızlandırır nitelikte. Kişisel verilerin güvenliği tehlike altında. Bu bağlamda, güvenliğin teyit edilmesi, ve özgürlüklerin korunması demokrasilerin en önemli misyonları haline geldi. Bugün başlayacak dünya demokrasi forumunda güvenlik ve özgürlüklerin arasındaki denge nasıl olması sorusunun cevabı aranacak.
Dünya demokrasi forumunun bu sene için belirlediği "özgürlük ve denetim" ana konusunun yanında güvenlik, özgürlük, ırkçılık, şiddet, aşırılık, ekonomi, insan hakları, göç, dinler arası diyalog, önyargılar, eğitim gibi konularda tartışma konuları arasında yer alıyor.
CEVAP ARANAN SORULAR
"Tehdit altındaki demokratik bir toplumda, güvenlik ve özgürlük arasındaki denge nasıl korunabilir?", "Demokrasiler terör korkusu psikolojisi karşında ne yapabilir?", "İnsan hakları ve özgürlükleri ihlal edilmeden güvenlik riskleriyle başa çıkılabilir mi?", "Dijital devrimlerin güvenlikteki yeri ve riski nedir?" gibi sorulara atölye çalışmaları ve alt çalışma gruplarında cevaplar aranacak. CİHAN