Stresini kontrol et, kurdeşen dökme

Stresini kontrol et, kurdeşen dökme -Vücudun herhangi bir yerinde 1-2 saat içinde oluşup kaybolan ve halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtikere, enfeksiyon ve kronik hastalıkların yanı sıra stresin de neden olabileceği bildirildi
TRABZON (A.A) - Meltem Yılmaz - Vücudun herhangi bir yerinde 1-2 saat içinde oluşup kaybolan ve halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtikere, enfeksiyon ve kronik hastalıkların yanı sıra stresin de neden olabileceği bildirildi.
     Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürtikerin, derinin herhangi bir yerinde kısa süre içinde oluşup kaybolan ve başka bir yerde tekrar ortaya çıkabilen ödem olduğunu belirtti.
     Ürtikerin çoğu zaman alerjik sebeplerle ortaya çıktığını ifade eden Orhan, Ürtiker vücutta ödeme bağlı olarak kaşıntı, plaklar şeklinde pul pul kızarıklıklar bazen de sızlama, yanma ve deride hafif kabarıklık şeklinde kendini belli eden bir durumdur dedi.
     Çocuklarda ürtikerin bazı hastalıklarla birlikte görülebileceğini dile getiren Orhan, Ürtikerin görülmesinde enfeksiyonlar önemli bir sebep. Çocuklarda görünen her türlü enfeksiyonlar, parazitler, sinüzit, otit ve diş çürüğü ürtiker döküntüsü oluşturabilir. Bunun yanında hastaların belli bir kısmında neden görülmese de besin alerjileri, besin katkı maddeleri ürtikerin görülme sebepleri arasında yer alır diye konuştu.
     Ürtikeri iki grupta incelediklerini söyleyen Orhan, şöyle devam etti:
     6 haftadan kısa süre devam eden ürtikere akut ürtiker diyoruz. 6 haftadan uzun sürüyorsa kronik ürtikerdir. Kronik ürtikerlerde sebepler biraz daha fazla olabilir. Kronik hastalıklarda, kanserlerde, romatizmal hastalıklarda, tüberkiloz gibi hastalıklar da ürtikerin sebepleri arasına eklenebilir. Yine fiziksel etkenler de sebep olarak karşımıza çıkabilir. Bunlar güneş, su, terleme olabilir, bazen sadece soğuk su bazen de sıcak su ürtiker oluşturabilir.
    
     -Stres ve ürtiker birbirini tetikliyor-
    
     Prof. Dr. Fazıl Orhan, stresin önemli bir ürtiker etkeni olduğuna dikkati çekerek, Ürtiker görüntü ve verdiği sıkıntılar olarak stres oluşturabilir. Stres ve ürtiker kısır döngü gibi birbirini oluşturuyor. Stres yapıldıkça ürtiker artıyor, ürtiker arttıkça stres de artıyor. Stres, ürtikerli hastalarda belirtileri şiddetlendireceği gibi doğrudan ürtikeri başlatan sebep olarak da karşımıza çıkabiliyor diye konuştu.
     Tedavi aşamasında stresten uzak durulması gerektiğini anlatan Orhan, Ürtikerin tedavisi bazen bir kaç yıl devam edebilir. Tedavi çoğu hastada mümkündür ve kontrol altına alınabilir. Hastalarımıza stresten uzak durup, mümkün olduğunca ilaçlarını düzenli kullanmalarını ve biraz sabretmelerini öneriyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
05 Mart 2013 11:19
DİĞER HABERLER