Son 5 yılın en sert kışını geçiren İstanbul'da soğuk hava, cami cemaatini de etkiliyor.
Abdest alınacak suyun buz kesmesi ibadetin evde yapılmasına yol açıyor. Son yıllarda cami dernekleri ve vakıflar, soğuk su sorununa çözüm bulmaya başladı. Vatandaşın ibadetini daha rahat yerine getirmesi için şadırvanlarına sıcak su tesisatı yaptırdı. Kışın daha çok tercih edilen bu camilerin cemaat sayısı da arttı.
İstanbul'un örnek ibadethanelerinden Güngören Kuyulu Cami, cemaatin talebi üzerine sıcak su sistemine geçmiş. Cami Derneği Başkanı Nurettin Sayar, "Uygulamadan sonra cemaatin sayısında artış yaşandı. Özellikle gençlerin rağbet etmesi bizi çok mutlu etti." diye konuşuyor.
Ziyaretçilerin uğrak yeri Aziz Mahmud Hüdai Camii'nde de sıcak su imkânı mevcut. Cami görevlisi Necmettin Kemal, başka yerde namaz kılmak istediklerinde kendilerinin de sıcak su bulunan yerleri tercih ettiklerini söylüyor. Cağaloğlu Cezeri Kasım Paşa Camii de safları sıklaştıranlardan. Cami görevlileri, sıcak su sonrasında vakit namazlarında cemaatteki artıştan memnun. Cemaatten Süleyman Tozlu, "Soğuk su ile abdest almaya üşendiğim için namazımı evde kılıyordum. Ancak sıcak su ve sıcak camilerimiz sayesinde üşenmeden namazımı eda ediyorum." diyor. Hatta Sultanahmet Cami'nin yakınında bulunan Yerebatan ve Firuzağa camilerinde sıcak su ile abdest alıp namaza Sultanahmet'e gidenler bile var.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, her yıl binlerce insanı ağırlayan Sultanahmet, Fatih, Eyüpsultan, Şehzadebaşı, Beyazıt gibi selâtin camilerin şadırvanından da sıcak su akıtmayı hedefliyor. Vakıflar'ın tesisatını değiştirdiği ilk cami Piyalepaşa. Restorasyonu tamamlanan camide, sıcak sudan sonra saf sayısı artmış. İstanbul'da şadırvanından sıcak su akan camilerden bazıları şöyle: Aziz Mahmut Hüdai Camii, Kadıköy Osmanağa Camii, Hürrem Çavuş Camii, Şakirin Camii, Okçu Musa Camii, Bereketzade Camii, Piyalepaşa Camii, Barbaros Camii, Bademlik Camii ZAMAN