Süleyman Şah Operasyonu'ndaki şok ayrıntı

Süleyman Şah Karakolu'ndaki Türk askerleri bölgede artan gerilim sebebiyle Türkiye'ye getirildi. Operasyonda sadece personelin değil, türbenin de nakledildiği belirtiliyor.

IŞİD tehdidi altındaki Süleyman Şah Türbesi ve Süleymah Şah Saygı Karakolu'ndaki askerler, TSK'nın çok sayıda tankla yaptığı Operasyon sonucu Türkiye'ye getirildi. Özel Kuvvetler bölgeyi terketmeden önce karakol ve türbeyi patlayıcı ile imha etti. Türbede bulunan 3 sanduka da Türkiye'ye getirildi. 

Ankara'nın, Şah Operasyonu'nun hazırlıklarına, artan IŞİD tehlikesine karşı 3 ay önce hız verdiği öğrenildi. Hazırlığı çok gizli yürütülen operasyonda zırhlı birliklerin yanı sıra Hava ve Kara Kuvvetleri komutanlıklarından seçilen özel birlikler yer aldı.


OPERASYONDAN KARELER


 
TÜRBE DE NAKLEDİLDİ
 
Operasyonda sadece personelin değil, türbenin de nakledildiği belirtiliyor. Alınan bilgilere göre, türbedeki naaşların da Türkiye sınırına ancak Suriye topraklarında bir noktaya nakledildiği öğrenildi.


94 YILDIR TÜRK TOPRAĞI
 

Süleyman Şah Türbesi, 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ile Fransa hükümetleri arasında imzalanan Ankara Antlaşması’nın 9. maddesi ve 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması’nın 3. maddesi gereğince Caber Kalesi ve türbe müştemilatı ile beraber Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul edildi ve Türkiye’ye burada muhafız bulundurma ve bayrağını çekme hakkı tanındı. Suriye Hükümeti, Fırat Nehri üzerinde 1968 tarihinde başlattığı Tabka Barajı’nın 1973 yılında tamamlanacağını ve barajın su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi ve Süleyman Şah’ın türbesinin tamamen sular altında kalacağını ileri sürerek Türk Hükümeti’nden türbenin yerini değiştirmesini ya da türbenin Türkiye’ye naklini talep eden bir nota gönderdi. Türkiye de buna karşılık Suriye’ye bir nota verdi ve Keban Barajı’nın kapaklarını kapatarak Fırat Nehri üzerinden Suriye’ye su akışını engelledi. Karşılıklı bu restleşmenin ardından Türkiye bölgeye Devlet Su İşleri’nde görevli uzmanlar ve mimarlar gönderdi ve türbenin nereye taşınabileceğinin tespit edilmesini istedi. Ankara ve Şam arasında uzun süren müzakerelerin ardından bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre türbe ve karakol, 1973 yılında  müştemilatı ile birlikte, Halep’e 123, Şanlıurfa’ya 92 km uzaklıktaki Fırat’ın doğu kıyısındaki Karakozak köyündeki 10 bin 096 metrekarelik yeni yerine taşındı.
 


22 Şubat 2015 07:15
DİĞER HABERLER