Süleyman Yaşar: Şimşek’in yok dediği kaynak bulundu; Maliye Bakanı CHP’ye oy verecek

Süleyman Yaşar: Şimşek’in yok dediği kaynak bulundu; Maliye Bakanı CHP’ye oy verecek
"Geçen yıl Türkiye ekonomisi yüzde 2,9 oranında büyüdü. Ama dolar cinsinden yüzde 2,8 oranında küçüldü. Milli gelir 823 milyar dolardan 800 milyar dolara geriledi. Böylece kişi başına gelir 10 bin 822 dolardan 10 bin 404 dolara geriledi. Yani vatandaş bir yılda 418 dolar fakirleşti."
(...)

Gelelim şimdi CHP’nin seçim beyannamesine…
 
Bazıları bu beyannamede önerilenlerin kaynağının olmadığını ileri sürüyorlar. Oysa CHP’nin önerilerinin kaynağı var. Şöyle var; emekliye iki maaş ikramiye 26 milyar lira tutuyor. Hâlbuki faiz dışı fazla olarak 2015 bütçesinde 33 milyar lira bulunuyor. Bu para emekliye ödenecek ikramiyeye yeter de artar bile. Çünkü ekonominin durgunluk dönemlerinde bu kadar yüksek tutarda faiz dışı fazla ayırıp borç stokunu hızla indirmeye gerek yok. Zaten Türkiye’nin kamu borç sokunun milli gelire oranı yüzde 35 olduğu için bu düzey Maastricht Kriterleri’nin istediği yüzde 60 oranının altında bulunuyor. Bir de borç yükünün az olması güvence değil. Çünkü İrlanda yüzde 25 kamu borç yükü düzeyindeyken krize girdi.Önemli olan ekonomide sürdürülebilir ve yüksek oranlı büyüme hızını tutturmak oluyor. Yoksa düşük borç yükü ülkeyi krizden korumuyor. Çünkü büyüyemeyen ekonomi krize giriyor. Şu anda Türkiye’nin yaşadığı işte bu. Kamu borç yükü düşük ama ekonomi krizde. Kamu borç yükü düşük diye dolar durmuyor. Türk parası sürekli değer kaybediyor.
 
Bu arada yüksek faiz nedeniyle kredi kartı ve tüketici kredilerinin gecikme faizini ödeyemeyip hapse giren 89 bin kişiyi ve hapisten kaçan 436 bin kişiyi kurtarmak için önerilen çözümün yükü 2 milyar lira oluyor. Bu maliyetin karşılığı da kamu bankalarınca kredilendirilip batan AVM’lerin ekonomiye kazandırılmasıyla karşılanabilir.

(...)

21 Nisan 2015 11:01
DİĞER HABERLER