Sultan 2. Abdulhamit'in torunundan Ahlat'a ziyaret

Sultan 2'inci Abdülhamid Han'ın torunlarından Orhan Osmanoğlu, Bitlis'in Ahlat ilçesine de gelerek Selçuklu Meydan Mezarlığı'nı gezdi.

Çeşitli gezi ve incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelen Şehzade Orhan Osmanlıoğlu, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban ile birlikte Ata Yurdu Ahlat'ı ve dünyanın en büyük İslam mezarlığı olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı gezdi. Bir süre mezarlıkta gezerek bilgi alan Osmanoğlu ve beraberindekilerin, abidevi mezar taşlarından oldukça etkilendikleri de görüldü.

Gezinin ardından açıklama yapan Sultan 2. Abdülhamid Han'ın torunlarından Orhan Osmanoğlu, Ata yurduna geldikleri için mutlu olduğunu belirterek, dedelerinin burada yattığını ifade ederek, buradan içeri girerken manevi bir koku aldığını söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Osmanoğlu, "1974 yılında anayurdumuz yani Türkiye'ye geldik. Yasaklıydık. Yaklaşık 40 yıldan beri bu diyara ilk defa geliyorum. Çok mutluyum. Ata yurduna geldim. Buradan içeriye girerken manevi bir koku aldım. Hem manevi hem de fiziki bir şekilde buradan etkilendim. Dedelerimiz burada yatıyor. Ahlat, İslam aleminde çok değerli bir yerdir. Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban'a da ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Kaymakam Bülent Tekbıyıkoğlu ise konuşmasında Ahlat'ın medeniyetimizin başlangıç yeri olmakla beraber birçok boyu bağrında ağırlayarak, istasyon görevi yapmış olan mübarek bir şehir olduğunu söyledi.

Misafirlerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Tekbıyıkoğlu, şunları kaydetti: "Medeniyetimiz için çok önemli olan ve UNESCO dünya mirası listesinde olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı'ndayız. Yanımızda Osmanlı hanedanının bir üyesi olan Orhan Osmanoğlu var. Ahlat medeniyetimiz için önemli bir yer. Malazgirt harbinden çok daha önce hem Türkleşen hem de İslamlaşan bir şehirdir. Aynı zamanda medeniyetimizin başlangıç yeri olmakla beraber birçok boyu bağrında ağırlayarak, istasyon görevi yapmış olan mübarek bir beldedir. Avşar, Bayat, Kınık boylarının yanı sıra Kayı Boyu da ilçemizde çok uzun süre ağırlanmıştır. Kayı boyu ve Hanedan boyu tam 170 yıl boyunca Ahlat'ta kalmıştır. Türk medeniyetinin altın çağı olan Osmanlı hanedanın kurucusu olan Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi ve onun babası Süleymanşah'ta ilçemizde dünyaya gelmiştir. Onun da babası Kayıalp'te hem Ahlat'ta doğmuş hem de mezarı Evliya Çelebi'nin söylediğine göre ilçemizde bulunuyor. Ulu Hakan Gök Sultan Abdulhamithan, Ahlat için Ermeni görüşmelerinde 'İstanbul'dan kıymetlidir. Ceddi Ali Osman Ahlat'ta yatar. Ahlat'ı vermem İstanbul'u veririm' diye Ahlat'ın kıymetini açıklayan ifadeleri olmuştur. Bugünde Sultan Abdulhamithan'ın torunlarını ağırlıyoruz. Bundan dolayı da müşerref olduk. Kendileri de buradaki manevi havadan etkilendiler. Ahlat'a geldikleri için teşekkür ediyorum."

Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban ise şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle Şehzade Orhan Osmanoğlu beyefendiye hoş geldin diyorum. Kendileri de zikrettiler zaten Ata Yurtlarına geldiler. Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda ki bu buluşma sanırım çok anlamlı olmuştur. Sultan Abdülhamid Han Türk tarihinin çok önemli liderlerinden bir tanesidir. Çok da haksızlığa uğramıştır. Bunun içinde inşallah millet yeniden onun kadirini, kıymetini, bilecek ve o önemi anlayacaktır diye düşünüyorum. Onlar aynı zamanda fikir üstatlarımızdır. Ahlat'ta Türk-İslam tarihi açısından özelliklede Anadolu Türk-İslam tarihi açısından en önemli dibace hükmündedir. Buranında kadir ve kıymetinin yeniden keşfedileceği kanaatini taşıyorum. Bir kader birliği var. Burası aynı zamanda bir tapu senedi hükmündedir."

Yapılan konuşmaların ardından ilçenin önemli el sanatlarından olan Ahlat Bastonu Şehzade Osmanoğlu'na hediye edildi. Daha sonra çekilen toplu hatıra fotoğrafıyla birlikte gezi sona erdi.

CİHAN
14 Temmuz 2015 12:32
DİĞER HABERLER