Ankara Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik Daire Başkanlığı'nda gayri nizami harp eğitimi alan Astsubay Hasan Durdu'nun şüpheli ölümü İstanbul'da yaşayan ailesini harekete geçirdi.
Hasan Durdu'nun ölümünde çelişkiler olduğunu söyleyen aile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Mahkeme sürecinde aileye ulaşan ancak askeri mahkemenin dava dosyasına almadığı ihbar mektubunda Durdu'nun öldürüldüğü ve Adli Tıp raporlarının değiştirildiği iddia edildi.
Ölü bulundu
Balıkesir Astsubay Hazırlama Okulu'ndan 2000 yılında mezun olduktan sonra beş yıl Irak'ın Zaho kentinde görev yapan Durdu, 2008'de gayri nizami harp eğitimini tamamlamak için Ankara'daki komutanlığa gelerek teslim oldu. Burada kurslara katılan Astsubay Durdu, eğitimlerinin ardından, 16 Ekim 2008'de birliğin B09 numaralı odasında sağ burun deliğinden aldığı tek kurşunla ölmüş olarak bulundu.
Olay yeri inceleme tutanaklarında Durdu'nun sivil kıyafetli olarak yerde sırt üstü yatar vaziyette kanlar içinde olduğu, temizlik amaçlı odaya giren asker tarafından bulunduğu belirtildi.
Parmak izi çıkmadı
16 Ekim'de GATA Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi işlemlerinde “mermi çekirdeği giriş deliği, cilt altı bulguları dikkate alındığında atışın uzak mesafeden yapılmış olduğu” tesbit edildi. Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı'nca düzenlenen 03.11.2008 tarihli uzmanlık raporunda ise tabanca ve şarjör üzerindeki izlerin görünür hale getirilmesi için işlemler yapıldığı ve sonuç olarak parmak ve avuç izi bulunamadığı belirtildi.
Silah sesi duymadık
Delillerin toplanmasının ardından askerî savcılık soruşturma çerçevesinde olay tanığı askerlerin ifadesine başvurdu. Astsubay Durdu'nun ölümüne ilişkin ifade veren askerler, olay yaşandığı saatlerde binaya kimsenin girmediğini ve silah sesi duymadıklarını söyledi. Görülen mahkemenin ardından Genelkurmay Ankara Askerî Savcılığı GATA Adli Tıp'ın verdiği “atış uzaktan yapılmış” raporuna rağmen “intihar” kararı vererek dosyayı kapattı.
AİHM dosyayı kabul etti
Çocuklarının intihar ettiğine inanmayan Durdu ailesi ise dosyanın kapatılmasının ardından AİHM'e başvurdu. Mahkeme, davayı kabul ederek Türkiye aleyhinde soruşturma başlattı. Taraf'a konuşan Durdu ailesi “Hasan'ın intihar ettiğine inanmıyoruz. Hasan çok zeki ve pozitif bir insandı. Oğlumuz öldürüldü” dedi.
‘Adli Tıp raporuyla oynandı'
Astsubay Hasan Durdu'nun İstanbul Pendik'te yaşayan ailesine ulaşan isimsiz bir ihbar mektubunda olayla ilgili çarpıcı iddialara yer verildi. Mahkeme tarafından soruşturma dosyasına kabul edilmeyen mektupta Durdu'nun öldürülmüş olabileceği belirtildi. Mektupta şu iddialar yer aldı; “Birlik içinde oğlunuzun intihar etmediği aksine öldürüldüğü konuşuluyor. Oğlunuzun ölüm olayını kapatmak için Adli Tıp raporlarıyla oynanmıştır. Oğlunuzun eğitim gördüğü birliğin başında Tümg. Kenan Koçak Paşa bulunmaktadır. Kenan Paşa bu yıl terfi beklemektedir. Onun bu olaydan etkilenmemesi için olay örtbas edilmeye çalışılmaktadır. El ve yüz slavları incelenmiş sadece elinde barut izi bulunmuş yüzünde ise bulunmamıştır. Bu durumdan dolayı 40- 50 cm uzak atış raporu verilmiştir. Normalde böyle uzak mesafeden intihar girişiminin olması çok zordur.”