Sürdürülebilir kalkınma Uludağ Üniversitesi'nde ele alındı

Sürdürülebilir kalkınma Uludağ Üniversitesi'nde ele alındı
Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) İktisat Topluluğu tarafından düzenlenen 'Youth Economic Forum-16' gerçekleştirildi.

Toplam dört oturum şeklinde farklı konu ve konuşmacıların yer aldığı Youth Economic Forum'un ilk oturumu 'Sürdürülebilir büyüme: Bursa büyürse Türkiye büyür' başlığı altında düzenlendi.

Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, toplumun iktisadi hayatının her zaman önem arz ettiğini vurguladı. Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra da en fazla üzerine durulan konunun ekonomik bağımsızlık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yüce, "Türkiye'de bu amaçla iktisat kongreleri bile başlatılmıştır. O açıdan iktisadın ve iktisadi kalkınmanın bizde önemi büyüktür." dedi.

BURKAY: BURSA TÜRKİYE'NİN SANAYİ BAŞKENTİDİR

Etkinliğin ilk oturumunda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sürdürülebilirlik kavramının son yıllarda hem Türkiye'nin hem de dünyanın gündeminin en önemli maddelerinden birisi haline geldiğine belirterek, "Bunu başarabilen toplumlar zaten şuanda dünyayı ve bizleri yöneten toplumlar. Biz hataları başkalarında aramayacağız. Kendimize bakacağız. Geçmişte bu coğrafya dünyaya hükmeden atalarımızın merkezi konumundaydı. Demek ki coğrafyamızda bir sorun yok. Bizim bunu yapacak potansiyelimiz var. Bunu doğru kullanmamız gerekiyor. Sürdürülebilirlik kavramını da oluşturabilmek için işbirliği ve koordinasyon çok önemli iki kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bizim en büyük sıkıntımız işbirliği noktasında zayıf kalışımız." dedi.

İŞSİZLİK DİYE BİR ŞEY YOK

Ülke olarak hedefin kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkarmak olduğunu hatırlatan Burkay, "İşsizlik var deniyor. Öyle bir kavram yok. İşi beğenmemek var ama inanın bana donanımlı insana her sektör için çok fazla ihtiyaç var. Fakat siz farklılaşmazsanız bir değer üretemezsiniz." şeklinde konuştu.

DURMAZ: YEDİ MİLYAR RAKİBİMİZ VAR

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz da oturumu izlemeye gelen gençlere seslenerek; "Dünyanın birinci sınıf vatandaşı olmayı hepimiz hak ediyoruz. Bu da sadece iktisattan geçmiyor, istişareden de geçiyor. Her şey rakam ile olmuyor. Akıl akıldan üstündür. Devletimizin ve vatandaşımızın zengin olması için istişare büyük önem taşıyor. Bizim zengin olmaya ihtiyacımız var. Bizim birey olarak yedi milyar rakibimiz var. Ben vatandaş olarak o yedi milyarda bir kişi olmak istemiyorum. Yedi yüz milyonda biri nasıl yakalarım diye bakıyorum. Onu da yakalarsam yetmiş milyonda bir nasıl olurum diye düşüneceğim." diye konuştu.

MARKALAŞMA SÜRECİNE GEÇİLMELİ

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel ise küreselleşme sonucunda dünyanın global bir köy haline getirildiğini belirterek, "Sürdürülebilir büyüme dediğimizde üretim büyük önem taşıyor. O ayağınız olmazsa kalkınma ve büyüme kısmına geçmek mümkün değil. üretim olmadan ülkeler benliklerini de kaybederler. Hepimiz artık çok lüks yaşıyoruz, lüks tüketiyoruz. Cebimizde olmayan paraları harcıyoruz." şeklinde konuştu.Cihan CİHAN
05 Nisan 2016 16:39
DİĞER HABERLER