'Sürekli yasak ve ceza, çocukta teknoloji bağımlılığını arttırabilir'

Teknoloji bağımlılığı hakkında seminer düzenleyen Kişisel Gelişim Uzmanı Birsen Bıçakçı, "Sürekli yasak ve cezalar, çocuğun bağımlılığını arttırabilir. Sürekli ceza yerine çocuklarla zaman geçirilerek bağımlılığın önüne geçilebilir." dedi.

Aktif Eğitimciler Sendikası (AKTİFSEN) Şanlıurfa Şubesi Kadın Kolları, anne-babaların sıklıkla şikayet ettiği konulardan biri olan teknoloji bağımlılığı hakkında annelere özel bir seminer düzenledi. ŞUTSO Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Anne Eliyle Teknoloji Kullanımı' programına sendika üyelerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
AKTİFSEN Şanlıurfa Şubesi Kadın Kolları Başkanı Asya Tuğba Çakmak, açılışta yaptığı konuşmada çeşitli seminer ve konferanslarla üyelerinin mesleki ve sivil hayatı üzerinde pozitif etki ederek yaşam kalitesini arttırmayı hedeflediklerini anlattı. Çakmak, "Sosyal sendikacılıkta çıtayı daima artırarak üyelerimize tesir etmek istiyoruz. Daha ikinci yılını doldurmayan sendikamızın faaliyetlerine katılımın yüksek olması bize aşk ve şevk vermektedir. Enerjimizi, gücümüzü sizden alarak hiç durmadan yolumuza devam edeceğiz. Bugün salonu dolduran misafirlerimize teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye çıkan Kişisel Gelişim Uzmanı Birsen Bıçakçı, çocukların teknolojik bağımlılığı ile ilgili sunum yaptı. Günümüzde her yaştan insanların ve özellikle de çocukların cep telefonu ve bilgisayara ulaşımının gayet kolay olduğunu belirten Bıçakçı, "Elbette ki teknolojiyi kullanmak yararlıyken kontrolü de elden bırakmak bazı çocukların bağımlılık geliştirmesine yol açacaktır. Bağımlılığa meyilli olan çocukların hassas, içe dönük, yalnız, özgüven eksikliğine sahip ve sıkılgan olduğu gözlenmiştir. Çocuğumuz teknolojik aletlerle fazla zaman harcıyorsa, yemek yemiyor ya da yemek yemeyi unutuyorsa, yapması gerekenleri sürekli erteliyorsa, ailesiyle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmiyorsa; sırt, bilek baş ağrısı gibi fizyolojik problemleri varsa bağımlılık geliştiriyor." diyerek bağımlılığın belirtilerine dikkat çekti.

"Sürekli yasaklar ve cezalar koymak, bağımlılığın daha da artmasına sebep olabilir." diyen Bıçakçı, bundan dolayı karşılıklı konuşarak veya kullanım sözleşmesi yaparak davranışı azaltmayı hedeflemenin daha verimli olacağının altını çizdi. Kişisel gelişim uzmanı Bıçakçı şöyle devam etti: "Ayrıca teknolojik aletler ortak kullanım alanında kullanılmalıdır. Anne- babalar çocuk üzerindeki denetimlerini arttırabilmek için çocukla daha çok nitelikli zaman geçirmeye özen göstermelidir. Çocukların her zaman anne-babalarını rol model aldıklarını hatta taklit ettiklerini unutmayın. Dolayısıyla teknoloji kullanımı konusunda çocuklarımızı terbiye etmek için önce kendimizi terbiye etmeliyiz. Siz de bilgisayar ve internet kullanımınıza dikkat ederek, çocuklarınıza ve kendinize yardımcı olmalısınız."
CİHAN
16 Kasım 2015 13:38
DİĞER HABERLER