28 Şubat sürecini trajikomik bir şekilde anlatan ‘Sürgün İnek' filmindeki hadise, 2015 Türkiyesinde ‘Sürgün Papağan' olarak aynen yaşandı. Denetlenen bir okuldaki papağan hakkında, bulunması mevzuata uymadığı gerekçesiyle uzaklaştırma kararı verildi.
28 Şubat sürecinin ‘irtica' paranoyasıyla Türkiye genelinde saçma uygulamaların yaşanmasına sebep olduğu dönemler. Malatya'nın bir köyünde okulun bahçesine giren inek, buradaki Atatürk büstünü kırmıştı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma açmış, köylülerin ifadesi alınmıştı. İnek ise ceza gelecek korkusuyla komşu köye gönderilmişti.
OKULLARDA SADECE BALIK OLABİLİR
Ankara'daki okul denetimlerdeki yaşanan bir hadise de Sürgün İnek filminin hatırlattı. Bir ilkokula gelen müfettişler, girişte kafes içindeki papağanı fark ettiler. Öğrencilerin “Atlantik-tik” diye seslendikleri papağan, okulun maskotu olmuştu. Müfettişler, yönetmeliklere göre okullarda ‘balık' dışında hayvan bulundurulamayacağını belirterek papağanın kaldırılmasını istediler.
SAHİBİ ‘ŞEHİR DIŞINDAYIM' DEDİ
Papağan bir velinin hediyesi idi. Kendisine ulaşıp durumu anlatan okul yöneticileri “Şimdi Ankara dışındayım, hediye edebilirsiniz” cevabı aldı. Arayışlardan sonra “Biz bakarız” diyen bir sivil toplum kuruluşuna gönderilen Atlantik-tik, şimdi yeni yuvasına alışmaya çalışıyor.
Sürgün inek filminin senaristi Serkan Öztürk:
Mizah malzemesi dolu canım ülkemde daha önce bir ineğin Atatürk büstünü kırdığı için sürgün edilmesi, Abdullah Öcalan'a benzeyen tuzluk bulunduran lokanta sahibinin gözaltına alınması gibi olaylar olmuştu. Artık bunlar son buldu dediğimiz günlerde papağana sürgün cezası verilmesi gösteriyor ki yeni kara komedi senaryolarına ilham olacak olaylar yaşanmaya devam ediyor.
Meydan