Suriye'de geçici hükümet kurmak isteyen muhalifler, gerekli siyasi ve mali desteği alamamaktan endişe ediyor.
Geçici hükümet kurulması çalışmaları kapsamında Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'nun birkaç gün önce İstanbul'da iki gün süren toplantı yaptığını hatırlatan Suriye Milli Hareketi Siyasi Büro Başkanı İmadeddin El Raşid, Suriye'de geçici hükümet kurulmasının önündeki en büyük engel olarak uluslararası kamuoyunun siyasi ve ekonomik alandaki verdiği sözleri tutulmamasını gösterdi.
GEÇİCİ HÜKÜMETİN GEREKLİ DESTEĞİ GÖRMEMESİNDEN ENDİŞE EDİYORUZ
Hükümet kurulmasının mali kaynaklara bağlı olduğunu belirten İmadeddin El Raşid, "Şu ana kadar muhalif koalisyonu gerçek anlamda bir tanıma söz konusu olmadı. Göreceli bir tanıma oldu fiili bir tanıma yok. Kağıt üzerinde tanıma yapılsa bile şu ana kadar somut bir adım atılmadı. Muhaliflerin en büyük korkusu koalisyonda olduğu gibi geçici hükümet kurulup gerekli desteğin gelmemesi. Böyle bir hükümet devrimin ayıbı olacaktır. Devrimin gücünü ve itibarını zedeleyecektir." değerlendirmesinde bulundu.
HÜKÜMET KURMA KONUSUNDA İHTİYATLI DAVRANIYORUZ
Uluslararası kamuoyunu, Suriye devrimi konusunda şu ana kadar bir tutum ortaya koymamakla eleştiren El Raşid, "Gıda alanında bile cüzî yardımlar yapılıyor. Bu korkular bizi hükümet kurma konusunda daha temkinli olmaya zorluyor. Bir diğer açıdan, geçici hükümet kurulduğunu farz edelim. Bu hükümet Suriye Milli Konsey'i ve son olarak koalisyonda olduğu gibi kurulurken ölü doğarsa böyle bir yıkımı kim telafi edecek? Dışarıda kurulup başarısız olacak bir hükümet, içerde kurulacak bir hükümetin önünü de kesecek. Bu durumda bir karışıklık çıkacak. Böyle bir durumla karşılaşmamak için hükümet kurulması çok iyi şekilde ele alınması gereken bir konu. Uluslararası garantilerin alınması gerekir. Bununla birlikte uluslararası kamuoyundan siyasi alanda gerçek anlamda bir tanınma olması lazım." diye konuştu.
TÜRKİYE'DE BÜYÜKELÇİLİK AÇMAK İSTİYORUZ
Türkiye'nin Suriye devrimine büyük desteğinin olduğuna işaret eden El Raşid, "Diplomatik alanda Türkiye'nin atmasını beklediğimiz adımlar var. Bunlardan bir tanesi de Suriye muhalefetini tanıma ile ilgili. Türkiye, Suriye Milli Konseyi'ni tanıdı. Türkiye'de bir temsilcilik açılmasına izin verildi. Buna benzer birçok kolaylıklar tanındı. Ancak siyasi ve diplomatik olarak pek bir şey değişmedi. Buna ek olarak Türkiye Suriye Muhalif Koalisyonu'nu tanıdı. Ancak aynı şekilde siyasi ve diplomatik alanda da bu değişimi göremedik. Şu anki durum Türkiye'yi Koalisyonu tanıma konusunda daha fazla adım atmasını gerektiriyor. " dedi.
Türkiye'yi hiçbir şekilde Suriye bataklığına çekmek istemediklerinin altını çizen El Raşid, "Türkiye'nin gücü Suriye'nin gücüdür" ifadesini kullandı. Suriye Milli Konseyi ve Suriye Devrim Koalisyonu tarafından Türkiye'ye büyükelçilik açılması konusunda talep yapıldığını kaydeden El Raşid, "Türk yetkililere büyükelçilik açma konusunda talebimiz oldu. Ancak şu ana kadar somut bir gelişme göremedik." şeklinde konuştu.
CİHAN