Suriyeli mülteciler için Karye Sistemi önerisi

Ortaöğretim kurumlarında okuyan Ahmet Emre Beledin ve Selim Turan, Karye Sistemi ile sayıları 2 milyonu aşan Suriyeli mültecilere umut oldu. Gençler, Sultan 2. Abdülhamit tarafından başvurulan sistem için pilot bölge olarak Başakşehir'i tercih etti.

Karye Osmanlı literatüründe köy anlamına geliyor.

Fatih Üniversitesi tarafından tertip edilen Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı'nda (USOBO) Psikoloji-Sosyoloji-Felsefe dalında altın madalya alan Ahmet Emre Beledin ve Selim Turan, "Türkiye'nin şu anda en önemli sorunlarından birisi mülteci sorunu. Son senelerde artan göçlerin etkisiyle bu sorun daha da katlandı. Tarihten ilham alarak böyle proje ortaya koyduk. Umarım projemiz mülteci sorununun aşılmasına yardımcı olur." dedi.

Olimpiyatta Özel İstanbul Fatih Anadolu Lisesi'nden Beledin ve Turan'ın yanı sıra Din-Ahlak-Edebiyat dalında 'Geçmişten Günümüze Yesevi Köprüsü' projesi ile Özel Gülbahçe Yamanlar Anadolu Lisesi'nden Damla Sütçü ve Aleyna Koç madalyaya layık görüldü. Tarih-Siyaset-Coğrafya dalında 'Türkiye'nin İncisi İzmir'in Gizli Hazinesi: İnkaya Mağarası' ile aynı okuldan Feyza Topbaşoğlu ve Beyza Topbaşoğlu ödüllendirildi.

Ödül töreninde söz alan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhit Mert, gençlerin penceresinden sosyal sorunların irdelendiği ve önerilerin tartışıldığı USOBO'nun Türkiye'de bir ilk olduğuna işaret etti. Mert, "Yani 'sosyalden de bilim mi olurmuş' anlayışından buralara geldiğimiz gördükçe gururlanmamak elde değil. Fatih Üniversitesi'ne 5 sene evvel geldiğimde beni USOBO'nun jürisine dâhil etmişlerdi. Genç beyinlerin sosyal hayatı ikame eden kuralları belirlemesi ve irdelemesi ilerisi adına umut vericidir." ifadelerini kullandı.

Mert, şöyle devam etti:

"Şu an sosyal bilimler Türkiye'de ve dünyada etkin bir rol oynuyor. Topluma temas etmede sosyal bilimlerin başat bir rolü var. Sosyal bilimler tek başına ilmi kriterlerin ürünü olarak görülemez. Aksine ihmal edilemeyecek ölçüde bir sosyal boyutu bulunmaktadır. Değerlerin, sosyal ve kültürel dinamiklerimizin gücüne güvenerek, kendi medeniyet potamız içinde sosyal bilimlere yeni bir şekil vermeli, yeni misyonlar yüklemeliyiz. Varsa, zararlı yönlerini medeniyet imbiğimizden geçirerek ayıklamalı, faydalı yönlerinden yararlanmalıyız."

Prof. Dr. Mert, Fatih Üniversitesi'nin sosyalliği ön plana aldığını anlattı ve "Öğrencilerimizin çok aktif olduğu, kendilerini rahatça ifade edebildiği, eğitimi sınıfların dışına taşımayı amaçlayan, öğrenci kulüplerinin sene boyunca çok etkin olduğu bir kampüs ortamımız var. Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı da bu çalışmaların bir meyvesi. Ben bu işe emek veren herkese can-ı gönülden teşekkür ediyorum." dedi.
CİHAN
22 Ocak 2016 16:16
DİĞER HABERLER