Suriyeli sığınmacılar Türkçe öğrenmek istiyor

Suriyeli sığınmacılar Türkçe öğrenmek istiyor -Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye sığınan 17 bin civarında Suriyelinin barındığı Akçakaledeki çadır kentte verilen eğitimlere katılanlar en fazla Türkçe öğrenmek istiyor
ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye sığınan 17 bin civarında Suriyelinin barındığı Akçakaledeki çadır kentte verilen eğitimlere katılanların en fazla Türkçe öğrenmek istedikleri bildirildi.
     Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiyeye sığınan Suriyelilere, Akçakaledeki Süleyman Şah Konaklama Tesisinde yeme içme, barınma, giyim, sağlık ve sosyal hizmetlerin yanı sıra eğitim imkanı da sunuluyor.
     Çadır kentte Suriyeliler için açılan 48 sınıfta yaklaşık 3 bin 600 kişi eğitim görüyor. Söz konusu eğitimlerin yanı sıra çadır kentte, dikiş-nakış başta olmak üzere çeşitli branşlarda da çok sayıda kurs veriliyor.
     Süleyman Şah Konaklama Tesisi Eğitim Müdürü Mehmet Ali Erat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentte eğitimlerin devam ettiğini söyledi.
     Burada çok sayıdaki Suriyeliye aynı kalitede eğitim hizmeti sunma gayreti içerisinde olduklarını belirten Erat, şunları kaydetti:
     Çadırlarımızda başta Türkçe olmak üzere İngilizce, matematik ve Kuran-ı Kerim dersleri veriliyor. Suriyeliler en çok Türkçe öğrenmek istiyor. Ondan sonra İngilizce dersine talep var. Sabahları kadınlara, öğleden sonra ise erkeklere yönelik eğitim veriyoruz.
     Erat, öğrencilerin çoğunluğunun küçük öğrencilerden oluştuğunu ifade ederek, oradan gelenlerin yanı sıra Arapça bilen öğretmenler aracılığıyla Suriyelilere eğitim vermeye çalıştıklarını dile getirdi.
    
     -55 yaşında Türkçe öğreniyor
    
     Yaklaşık 4 ay önce Suriyenin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden Türkiyeye geldiğini belirten 55 yaşındaki Yusuf el-Hasan da çadır kentte eğitim gören sığınmacılar arasında yer alıyor.
     Türkçe harf ve sayıları öğrendiğini belirten el Hasan, İşime çok yarayacak kelime ve cümleleri öğreniyorum. Çarşıda, pazarda kullanabileceğim cümleleri öğrenmek için çaba gösteriyorum dedi.
     Çadır kentteki ana sınıfı öğretmeni Gülperi Salam ise çocuklara Türkçe ve Arapça dersler vermeye çalıştıklarını söyledi.
     Özellikle çocukların el becerilerini geliştirebilecek eğitimler verdiklerini aktaran Salam, şöyle devam etti:
     Çocukların yüzünden savaşın izlerini silmek için elimizden geldiğince çaba harcıyoruz. Bu tür çalışmalarımızın devamını getirmeye çalışıyoruz. Çocuklar savaşın izlerini unuttu. Severek geliyor ve eğleniyorlar. Daha çok ilgilerini çeken çalışmalara ağırlık veriyoruz.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
28 Kasım 2012 12:09
DİĞER HABERLER