Ana yurtlarından koparılıp dünyanın dört bir yanına dağılan Ahıska Türkleri'nin dramı bitmiyor. Rusya'nın değişik bölgelerinden Bursa'ya gelip yaşam mücadelesi veren Ahıskalılar, hastalıkların yanı sıra, geçim sıkıntısı da çekiyor.
Kendi de bir Ahıska Türkü olan MHP Gürsu Belediye Meclis üyesi olan Ramiz Mehmet, soydaşlarının çektiği sıkıntıları paylaştı.
Kendi gayretleriyle tedavi ettirilen soydaşlarının hiçbir yaşam güvencesi olmadığını altını çizen Mehmet, "Çok büyük zahmet ve eziyetlerle ülkemize sağlık hizmetlerini alabilmek için gelen soydaşlarımın sadece Bursa'daki sayısı 15 bini buluyor. Oturma ve çalışma izni olmadığı için günlük iş bulabilirse 20-30 liraya çalışıyorlar. Resmi hiçbir kurumdan kira, gıda, yakıt, sağlık, eğitim gibi giderleri için yardım alamıyorlar." dedi.
Suriyelilere gösterilen kolaylığın Ahıska Türklerinden esirgendiğini anlatan Ramiz Mehmet, şunları söyledi: "Yurtsuz kalıp, iç savaş nedeniyle ülkemize gelen Suriye muhacirlerine her türlü yardım yapıldığı, vatandaş olarak da bizim de katkı koyduğumuz bu insanlara verilen desteğin sadece onda birini Ahıska Türkleri için istiyoruz. Ahıska Türkleri devletten yardım beklemiyor sadece oturma ve çalışma izni verildiğinde kendi alın terleri ile ayakta durmak istiyor."
Ahıska Türk'ü Murat Abdullahyev, 13 yaşında sol gözünü çatışmada kaybetmiş. 8 yıldır sağ gözündeki yüzde 50 görme yeteneği ile hayata gülümsemeye çalışıyor. Nermin Bayraktar ise 6 yaşında Bakü'de yanlış tedavi sonucu belden aşağısı tutmuyor. 3 katta kirada oturan Bayraktar, her gün annesi tarafından sırtında taşınarak ihtiyaçları karşılanıyor. 21 yaşındaki Ayşe Seferova da 20 aydır tıp fakültesinde enfeksiyon bölümünde yanlış tedavi nedeni ile yatıyor. Ortak özellikleri ise yaşayabilmek için yaklaşık bin lirayı bulan tedavi masrafları karşılayabilmek için büyük zorluklar çekmeleri.
Avrupa ülkelerinde sözde Ermeni soykırımının 100. yılı nedeniyle infaz yasaları çıkartmaya çalışan yeni nesil Ermenilere karşı Ahıska Türkleri yaşadıkları coğrafyada her türlü işkence, asimilasyona karşı ayakta durmuş. Öz vatan olarak bildikleri Anadolu'ya bin bir zahmetle ulaşan Ahıskalılar, burada da bir sürü çile çekiyor. Türkiye'ye kabul edilen Ahıska Türklerinin büyük bir çoğunluğu vatandaşlık, oturma ve çalışma izni ile sosyal güvence bekliyor.
CİHAN