Suriyelilere vatandaşlık geliyor

Suriyelilere vatandaşlık geliyor
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Suriye meselesinin kısa vadede çözülemeyeceği için orta vadeli planlamalar gerektiğini söyledi. Akdoğan, "Mesele iskan ve vatandaşlığa kadar daha kapsamlı bir şekilde ele alınacak” dedi.

Kilis'te Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret eden Akdoğan, dün Suriye ordusunun Rus uçakları desteğiyle Halep’in kuzeyinde ilerleyişinin ardından son bir haftada yaklaşık 40 bin Suriyelinin akın ettiği Bab el Selam sınır kapısının karşısındaki Öncüpınar Sınır Kapısı’nda, basına özetle şunları söyledi:

DİĞER TARAFTA 100 BİN KİŞİ VAR: “Son haftada Rusya’nın bombardımanından dolayı 35-40 bin kişi Türkiye sınırına akın etti. Bu kişilerin barınabilmesi için sınırın hemen kenarında Türkiye tarafından kurulan veya kurdurulan kamplar var. Sınırın ötesinde 9 kamp mevcut. Bu 9 kampta son gelen 35 bin kişi de dahil 100 bin kişi kalıyor. Ayrıca yeni bir kamp hazırlığı içindeyiz. Sınıra en uzak kamp 3 km. uzaklıkta.

TÜRKİYE ZORDA KALSIN DİYE GÖÇ DALGASI: Bazen karşı tarafta Türkiye zorda kalsın diye göç dalgaları oluşturulabiliyor. Yani terör örgütlerine değil, halka bomba yağdırılıyor. Veya Suriye’nin demografik yapısı değişsin diye Türkmenleri, Arapları, Sünnileri kaçırmaya yönelik operasyonlar gerçekleşebiliyor. Bu oyunlara alet olmadan bu insani operasyonları devam ettirmemiz gerekiyor.

KİTLE KARŞI TARAFTA TUTULMALI: Bu kitlenin sınırın karşı tarafında tutulması önem taşıyor. Sınırın karşı tarafında mümkünse bir sivil yerleşim alanı, bir insani yardım hattı oluşması, özellikle sınırla Azez arasındaki 8 kilometrelik bu hatta insanların bir şekilde yerleştirilmesi önem taşıyor.

VATANDAŞLIK: Suriyelilere 3 milyar Euro için ilk proje paketini AB’ye sunduk. Suriye problemi kısa vadede çözülmeyecek gibi göründüğü için orta vadeli planlamalar gerekiyor. Mesele iskan ve vatandaşlığa kadar daha kapsamlı bir şekilde ele alınacak.”

KAYNA: HÜRRİYET

13 Şubat 2016 16:04
DİĞER HABERLER