'Suriyelilerin yoğun olduğu yerlerde prematüre konusunda ciddi sorun yaşanıyor'

Çukurova Neonatoloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Nejat Narlı, özellikle Hatay, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi Suriyeli sığınmacı veya göçmenlerin yoğun olduğu yerlerde prematüre konusunda çok ciddi sorunlar yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Narlı, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 32 haftanın altında doğan bebeklerin yenidoğan uzmanlarının olduğu ileri düzey yoğun bakım ünitelerinde izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2012'de yayımlanan Erken Doğum Hakkında Küresel Eylem Raporu'nda, dünyada prematüre doğum oranlarının yüzde 5-18 arasında değiştiği bilgisinin yer aldığına dikkati çeken Prof. Dr. Narlı, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 12 olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Narlı, yıllık 1 milyon 200 bin doğum gerçekleştiğini belirterek, buna göre yaklaşık 140 bin bebeğin prematüre doğduğunu, bunların 50 bininin de bir kilogramın altında olan Aşırı Düşük Doğum Ağırlıklı (ADDA) bebekler olarak dünyaya geldiğini ifade etti.

Türkiye'de bebek ölüm hızı giderek azalırken, son 2 yılda özellikle de prematüreler başta olmak üzere maalesef ölüm hızının artış gösterdiğini bildiren Narlı, "Bunun birçok nedeni var. Özellikle yenidoğan yoğun bakım organizasyonundaki dağınıklık en önemli etken. Prematürelik gibi özellikli yenidoğan bebeklerin neonatolog (yenidoğan uzmanı) gözetiminde olması gerekir. Özellikle 32 haftanın altında doğan bebeklerin yenidoğan uzmanlarının olduğu ileri düzey yoğun bakım ünitelerinde izlenmesi gerekir." ifadeleri kullandı.

SIĞINMACILARDA PREMATÜRE DOĞUM ORANI DAHA FAZLA

Prof. Dr. Narlı, bölgemizde de son yıllarda artan sığınmacılarda prematüre doğum oranının daha fazla olduğunu da belirterek şunları kaydetti: "Özellikle Hatay, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi Suriyeli sığınmacı veya göçmenlerin yoğun olduğu yerlerde prematüre konusunda çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Kamplarda veya evlerde, yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yatması gereken bebekler veya Suriye'den tedavi için gelen bebekler sonucu ciddi bir yoğunluk var. Doğurganlık oranlarının yüksek olması, gebelik takiplerinin yapılmaması veya yetersiz olması, olumsuz hijyen koşulları gibi birçok nedenle Suriyeli yenidoğan bebeklerin erken doğma ve yoğun bakıma yatma gereksinimleri daha fazla olmaktadır."

Narlı, 17 Kasım'ın prematüreye dikkati çekmek ve farkındalık yaratmak için ilk kez 2008 yılında sivil organizasyonla kutlanmaya başlandığını, dünyada da 2009 yılından beri 17 Kasımın Dünya Prematüre Günü olarak kutlandığını hatırlattı. Narlı açıklamasında şunları kaydetti: "Ülkemizde prematüre günü kutlamaları kapsamında 'Erken doğan bebekler yenidoğan hekiminin ellerine doğmalı' sloganı benimsenmiştir. Bölgemizde de Çukurova Neonatoloji Derneği olarak Adana Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile etkinlikler planlanmıştır. Bu katkılarından dolayı Belediye'ye teşekkür ederiz. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde doktoru hemşiresi, yardımcı personeli gece gündüz demeden bebeklerin hayata tutunmalarına ve kaliteli yaşam sürmeleri için çaba göstermektedirler." CİHAN
13 Kasım 2015 15:10
DİĞER HABERLER