Suruç patlamasındaki gizlilik kararı için AYM'ye gidiliyor

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 34 kişinin ölmesiyle sonuçlanan patlama ile ilgili, avukat ve siyasetçilerden oluşan 600 kişilik 'Suruç için Adalet Platformu' oluşturuldu. Dev avukat kadrosu ile davayı takip edecek olan platform, davadaki gizlilik kararının kaldırılması için önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesine başvuracak.

'NEREDEYSE MİT'TEN HABERSİZ KUŞUN BİLE UÇMADIĞI BÖLGEDE KATLİAMIN BU KADAR KOLAY İŞLENMİŞ OLMASINI ÇOK MANİDAR VE KUŞKULU BULUYORUZ'

Suruç İçin adalet platformu, ilçede incelemelerde bulundu. Katliamın gerçekleştiği Amara Kültür Merkezi'ne giderek, kültür merkezi çalışanları ile görüşen heyet, burada olayın bazı görgü tanıkları ile görüşmelerin ardından Şanlıurfa Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İstanbul Barosu avukatlarından Özlem Gümüştaş yaptı. Gümüştaş, "Katliam soruşturması ile ilgili bir araştırma yürütüyoruz. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı ve soruşturma savcısı ile görüşme yapacağız. Bu görüşmede bu güne kadar yapılan tespitlerimizi paylaşacağız. Bu katliam her şeyden önce basit bir olay, bir olgu olarak değerlendirilemez. Bundan önceki bütün katliamlarla bağlantılı ve bundan önceki katliamlarda etkin bir soruşturma yürütülmediği için failler hızlı bir şekilde bulunup yargı önüne çıkarılmadığı için gerçekleşmiş bir katliamdır. Reyhanlı ve Niğde ile doğrudan bağlantılıdır. Adana ve Mersin'de HDP binalarına dönük bombalı saldırılarla bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Suruç gibi MİT'in çok sıkı güvenlik önlemi aldığı, neredeyse MİT'ten habersiz kuşun bile uçmadığı bölgede katliamın bu kadar kolay işlenmiş olmasını çok manidar ve çok kuşkulu buluyoruz." dedi.

'GİZLİLİK KARARINI HUKUKİ OLARAK DEĞERLENDİRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'

Gizlilik kararının kaldırılması için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını dile getiren Gümüştaş, "Bu gizlilik kararının hukuki olarak değerlendirmemiz mümkün değildir. Soruşturmanın güvenliği ile ilgili görebilmemiz ve kabullenebilmemiz mümkün değildir. Gizlilik kararında ısrar ediliyor. Bu kararla ilgili önümüzdeki hafta Anayasa Mahkemesine başvurumuz olacaktır. Bu olay çok büyük bir travma yaratmıştır. Bu saldırı Türkiye halkları üzerinde ve Türkiye'nin yakın siyaset tarihinin en derin katliamı olarak ta tarihe şimdiden geçmiştir" şeklinde konuştu.

Bu arada Cumhuriyet Başsavcısı, platformu üyelerinin görüşmesini iş yoğunluğu gerekçesi ile geri çevirdi.

HEYET BOMBACI FAİLE AİT İSTİHBARAT BİLGİLERİNİN DOSYAYA KONULMASINI, FAİLİN TÜM HESAP NUMARALARININ İNCELENMESİ İSTEDİ

Platform, soruşturmanın genişletilmesi için soruşturmayı yürüten savcıya dilekçe vererek bazı taleplerde bulundu. Platform, IŞİD militanının bağlantısı, ülkeye giriş çıkış tarihleri, kaldığı oteller, son görüşme trafiği, Olay yeri inceleme raporu, Otopsi ve muayene raporları, IŞİD militanının kimliği üzerindeki parmak izi araştırması, Olayda kullanılan bombayla ilgili ekspertiz raporu alınmasını, MİT, İstihbarat Daire Başkanlığı ve Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığına yazılarak bombacı faile ait istihbarat bilgilerinin dosyaya konulması, failin tüm hesap numaralarının incelenmesi, failin üyesi olduğu dernek veya siyasi partinin tespiti için girişimler, Olay günü Suruç'ta görevli Emniyet görevlilerinin tespit edilerek ifadelerinin alınması, Olay öncesi ve sonrası olmak üzere kolluk birimlerinin telsiz konuşmalarının alınarak dosyaya eklenmesi gibi bir çok alanda soruşturmanın derinleştirilmesini talep etti. CİHAN
21 Ağustos 2015 19:05
DİĞER HABERLER